Kategorier
Data/IT Spaning

123456789

Häromsistens blev Playstation Network hackat och massor med användarlösenord blev synliggjorda, där den vanligaste visade sig vara 123456, skriver DN i en artikel.

Lustigt nog dyker Seinfeld upp som ett av lösenorden på topptiolistan bland alla sifferkombinationer. Det visar väl bara att TV-spel spelas av fler än snorungar, då Seinfeld nog ändå är 70- och 80-talisternas egendom.

I artikeln problematiseras människors ointresse för att skapa säkra lösenord, men jag vill nog ändå tro att det är särskilt illa på Playstation Network, då man måste fippla in lösenord med hjälp av handkontrollen.

6 svar på ”123456789”

Håller med om att det troligen är ännu vanligare att man väljer enkla lösenord på en konsoll. Men det är nog en minimal skillnad. Dom flesta jag har pratat med använder ord, namn, kända sifferkombinationer och andra enkla lösenord som dom kan komma ihåg. Själv så har jag väldigt lätt att lära mig komplicerade lösenord. Jag behöver bara skriva dom 2-3 gånger så sitter dom i huvudet sen. Om folk gav sig själva en chans så skulle dom se att dom också kan komma ihåg lite mer komplicerade lösenord. Jag kan ju knappast vara unik att kunna flertalet komplicerade koder, lösenord osv i huvudet?

Jag tror inte på denna lista, troligen är, “admin”, “user”, “ftpuser” vanligare då folk ofta inte ändrar på orginal lösenorden. Mitt gammla facebook-lösenord var “&&internationaliseramedmera%%, dock har jag inte kvar nårr konto på FB 😀

Själv kör jag nog med mediumkomplicerat, men jag är ingen expert på hur hackarnas skript fungerar: Är det exempelvis skillnad på lösenord vars delar består av ord som Jims, eller t ex dugamladufria och baklängesvarianten airfudalmagud? Blir man mer svårknäckt om man ha dugamladufria892dugamladufria?

Men annars är det bara att kriga på som Mikael skriver, för det är lustigt vilka lösenord man faktiskt kommer ihåg, som man blivit tilldelad av vissa webbhotell t ex.

Hackarna som kom åt lösenord från PSN hackade knappast alla individuellt utan tog fram dem från Playstations databas. Som svar till Jim; på PSN finns inga originallösenord. Nu när jag tänker efter är det rätt ovanligt när det gäller tjänster där man registrerar sig. Däremot har du en poäng när det gäller t.ex. routers där väldigt många har sin standardlogin kvar.

alla kanske inte minns långa lösenord!! iaf inte jag speciellt med många siffror då glöms de fort.. så hur gör man då?

Gäller väl att skapa sig en personlig systematik! Begynnelsbokstaven på alla i familjen från äldst till yngst, varannan stor respektive liten bokstav. Och så någons födelseår på det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *