F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordDer freie Wille (2006)

skrivet av Janne 2009-06-23 02:30:49

Theo misshandlar och våldtar en kvinna, och det är inte första gången heller. Snart åker han dit och döms till vård. Efter några nio år kommer han ut och även om han förklaras som frisk nog för ett försök till ett liv ute i samhället, blir det en kamp mot demonerna inom honom.

Som titeln antyder är filmen tysk och de tyska filmer som når mig emellanåt är alltid förbannat bra. Likaså är det alltid spännande med ärliga försök till porträttering av monster. En favorit från Sverige är Jan Troells Il Capitano (1991) som berättar om Juha Valjakkalas väg till trippelmordet i Åmsele. Oliver Hirschbiegels filmatisering av Joachim Fests historiskvetenskapligt något luddiga porträtt av Hitlers sista dagar i Der Untergang är en annan. Att tyskarna har fått göra upp med sin historia och minnet om nazismens brott kan ha gjort dem mer lämpade att ta upp svåra frågor. Theos kamp mot demonera känns trovärdig. Det blir inte mindre påtagligt av att hans tillvägagångssätt liknar Hagamannens, samtidigt som skådespelaren Jürgen Vogel till det yttre liknar Umeås "monster" (när kommer den filmen?).

Ibland önskar man att man fick en djupare analys av orsakerna till att det blir som det blir, t ex från barndomen. Men fläckvisa återblickar till barndomen, som ju lätt blir löjligt övertydliga, kan förta allvaret i "nuet". Istället får man ta del av några utlösande faktorer, som leder till Theos brott - först är han i en påfrestande situation med barn och lite senare är det svartsjuka som slår till. Man frågar sig, är han som Hulken som bara måste bli arg i största allmänhet, eller är det något särskilt i dessa situationer? Vidare känns det som att hans våldtäktsmannabeteende är tydligt nog för att fler borde uppmärksamma det innan de t ex faller offer för honom. Men kvar finns hursomhelst en känsla av att trovärdigheten vinner.

Filmen är lång, närmare tre timmar. Det är ju i själva verket för långt, men när man är mitt i upplevelsen kan man inte ha några invändningar. Trots vissa brister är det ändå så fruktansvärt starkt.

Der freie Wille (2006) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0499101/

Kommentarer

Der freie Wille (2006)

skrivet av Janne 2012-10-04 22:06:23

Denna går på SVT just nu och Canal Digital klassificerar den som "romantik". Doh.

Besök Janne på: http://film.grymt.org


Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: