F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordElena (2011)

skrivet av Janne 2012-10-07 09:54:14

Ett ryskt drama om hemmafrun Elena, där det länge är oklart om hon jobbar åt sin man eller om de faktiskt är gifta, för det är separata sovrum om natten och fullservice för mannen på dagen, och han säger aldrig ens tack. Mannen är rik och menar att det är upp till var och en att ta hand om det egna boet så ansvarsfullt som möjligt. Detta har gjort att han inte känner några sympatier för Elenas tidigare familj, arbetslöse sonen Sergej med fru och barn. När Elena frågar om bidrag för att betala barnbarnet in på universitet blir det kalla handen. Mannen drabbas sedan av hjärtattack, och när han återvänder hem så berättar han att han ska skriva ett testamente i vilkenl hans dotter får ärva allt, medan Elena inte får något, utom en månatlig livränta. Hon blir bitter och agerar.

Filmen visar mycket på mänskliga svagheter, men antar viss socialistisk ton genom att de svagheter som drabbar kapitalismens förslavade proletärer hela tiden behandlas lite varmare än den rationella och kalkylerande iskyla som präglar kapitalets, mannens, svagheter. Jag tror att genomsnittsryssen skulle applådera Elena-karaktären, medan medelsvensson av idag nog ställer sig tveksam till henne.

Det finns en konstnärlig ådra i filmen, första scenen, t ex, filmas en utemiljö mot ett hus i en minut där enbart en fågel på en gren rör sig en smula. Det är lite olika huruvida man är upplagd för sådant, men många andra knep fungerar bättre: många scener fortsätter på ett omotiverat sätt, t ex när mannen lämnar sjukhuset får vi se sköterskan bädda av sängen omotiverat länge och man funderar om det ska hända något: ska hon hitta något? Ska hon reagera på något sätt? Har mannen försökt något med sköterskan?

Står man ut med det långsamma och konstnärliga så finns det en god film därunder.Elena (2011) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1925421/

Kommentarer

Elena (2011)

skrivet av Janne 2014-02-01 12:05:05

Gick på TV häromdagen: Enformig, men riktigt bra musik!

Besök Janne på: http://film.grymt.org


Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: