F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 601

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Filth (2013)

Game Night (2018)

A Most Wanted Man (2014)

The American (2010)

Konferensen (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordLa haine (1995)

skrivet av Janne 2009-12-16 00:25:05

En fransk film från 1995 som på svenska betitlats Medan vi faller. La haine betyder i själva verket hatet.

Filmen börjar med en beskrivning av ungdomskravaller i en nedgång parisförort. Mitt i kaoset har en ung invandrarpojke blivit svårt misshandlad av en polis, medan ungdomarna tillfogat skada på 14 poliser och ockuperat det lokala polishuset, vilket gör att stämningen knappast är på topp.

Vi får sedan följa Said, Hubert och Vinz under ett dygn dagen efter kaoset. Polisen gör ständiga ingripanden och pojkarnas frustration växer. Vinz, som deltog i kravallerna, lyckades också komma över den pistol som en av polismännen tappade under kravallnatten. Det förändrar honom, ger honom en känsla av makt, vilket hans kamrater också upptäcker.

Den svenska titeln kommer från den berättelse som symboliskt sammanfattar det hela. En man faller från den femtionde våningen, och för varje våning som han passerar tänker han med viss optimism att så här långt är allt bra, så här långt är allt bra, så här långt är allt bra. Men det viktiga är inte fallet, utan landningen!

I det här fallet torde det handla om hur de här pojkarna på sätt och vis faller. En våning för att vara födda i förorten, en för att de begått småbrott, en för att de är beroende av droger och så vidare. Filmens Vinz faller kanske särskilt snabbt, då han drabbas av ruset av att äga en pistol. Men hur man än faller är det landningen som är viktig: antingen så klarar man sig, eller så är man död eller sitter på livstid i fängelset.

Däremot gör filmen det klart för en att man knappast kan ha kontroll över landningen när man väl faller. När man väl nått marken är det frapperande ofta slumpen som avgör hur illa det går.

La haine (1995) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0113247/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: