F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordInglourious Basterds (2009)

skrivet av Janne 2010-09-05 19:09:43

Quentin Tarantino har snickrat ihop en film förlagd till andra världskrigets ockuperade Frankrike. En judisk flicka som förlorat hela sin familj får möjligheten att hämnas mot hela det tredje riket när dess högsta ledning kommer på besök i den biograf hon fått möjligheten att driva. Till samma biograf söker sig också ett avigt gäng män, basterds, som gjort sig ett namn genom att förfölja och döda nazister för att sedan flå deras skallar. Några lämnas levande för att sprida budskapet. Det är helt enkelt en lagom engagerande grundberättelse.

Men i egenskap av en tarantinofilm så finns det mycket mer att hämta. Inledningsscenen där den judiska flickans familj får sätta livet till är fantastisk. Snygg, spännande och starkt dialogdriven. Resten av filmen är nästan lika stark. Några av de ofta tämligen långa scenerna hade kunnat klippas ner något.

Det är en del blod och splatter, liksom en stor portion svart humor i skildringen av denna mänsklighetens svåraste stund. Karaktärerna är som vanligt starka: Bäst är kanske Christophs Waltz, underbart självgod och nazistisk som Hans Landa. Tarantino har anlitat flera säkra europeiska kort, skådespelare som man känner igen om man sett en och annan tysk eller fransk film. Men man får också se Brad Pitt spela basterdsledare, Mike Myers som brittisk general och givetvis medverkar även Samuel L Jackson, om än bara röstledes.

Tarantino visar på god smak i att européerna får tala sina respektive språk, men trots filmens multilinguala egenskaper går den tarantinska dialogen, skönt och coolt snack, att känna igen.

Stavningen på titeln ser felaktig ut (Inglorious bastards borde det vara), och det visar sig också vara så att den är felstavad. Enligt IMDB har Tarantino sagt att han aldrig kommer att säga varför.

Inglourious Basterds (2009) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0361748/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: