F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordDes hommes et des dieux (2010)

skrivet av Janne 2011-05-22 20:53:57

Gudar och människor.

I de algeriska bergen driver några kristna munkar ett kloster och lever sida vid sida, broderligt, med den lokala befolkningen i byn, de flesta av dem muslimer. Men en islamistisk terrorgrupp har börjat etablera sig i trakten och allt värre terrordåd genomförs allt närmare klostret. Algeriska tjänstemän och många av munkarnas bekanta hemifrån tycker att det är dags att kasta in den kristna handduken och åka hem, men efter en tids betänketid avstår de från att fly och stannar för att förmodligen inom en snar framtid konfronteras av terroristerna.

Här ställs de vid dilemmat att stanna vid sin tro, tro på det som de arbetat med hela livet och fortsätta med det ända in till slutet, eller att handla rationellt efter sin rädsla och åka hem till trygga Frankrike. Oavsett om man ser det som storartad idealism eller blåögd dumdristighet, så kan man ifrågasätta munkarnas val. Men tror man på en sådan stor idé som en allsmäktig gud, så kan det vara lätt hänt.

Att dessa munkar tror förstår vi genom den omfattande beskrivningen av ritualer och böner. Det verkar helt enkelt lite trist för den som inte begriper sig på idén om gud.

Som film betraktat smittas upplevelsen kanske lite väl av den monotona bönesången, men däremellan är det en hel del starka scener där munkarnas mänsklighet framträder. De tvivlar emellanåt, och det känns fräscht.

Skådespelarna levererar gott när deras ansikten speglar själens våndor. För övrigt passar Michael Lonsdale lika bra i klostret nu som i Rosens namn från 1986.

Des hommes et des dieux (2010) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1588337/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: