F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 603

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)

A Most Wanted Man (2014)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordThe Ides of March (2011)

skrivet av Janne 2012-03-25 11:42:25

Det här är en dramafilm av George Clooney som tar oss bakom kulisserna i demokraternas primärval och visar på rävspelet mellan kampanjledare, politiker och bidragsgivare, dvs maktens män, som också är den svenska titeln. I sak påminner filmen ganska mycket om Wag the dog, men istället för att drapera sig i satir är Clooneys ton mer allvarstyngd och måhända realistisk.

Vi får följa den erfarne kampanjledaren Paul (Philip Seymour Hoffman) som tillsammans med den lite yngre och till en början något mer idealistiske supertalangen Stephen (Ryan Gosling) driver guvernör Mike Morris (Clooney) primärvalskampanj för att bli demokraternas presidentkandidat. Filmen kommer in när valet är på väg in i ett avgörande skede, opinionen i många av de efterföljande staternas primärval tycks vara tydligt för eller emot Morris, varför just Ohio-valet, där kampanjen nu befinner sig kan bli helt avgörande. Kampanjledarna förhandlar med politiska motståndare - de kan få inflytande i den kommande regeringen - och de förhandlar med journalister, om de skriver si eller så, kan de få något annat mustigt tillbaka. Det är uppenbart att det enda som räknas är att vinna och man gör nästan vadsomhelst för att lyckas, vilket i förlängningen innebär att ingen sitter säkert från dag till dag och att spelet närsomhelst kan vara över. Det är inte de politiska idealen som är det viktiga, utan hur man spelar spelet.

Filmen brottas egentligen bara med ett problem: där en satirfilm har friheten att fullfölja och överdriva alla aspekter av det smutsiga politiska spelet, så är det svårare för en film som slår an den verklighetslika tonen att paketera in alla klichéer i ett händelseförlopp. Bitvis känns det så, att man tar i för mycket med den stora penseln när man målar upp bilden av det typiska politiska rävspelet.

Wag the Dog (1997): http://grymt.org/filmblogg/?cmd=viewFilm&fId=167

The Ides of March (2011) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1124035/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: