F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 568

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

The Ritual (2017)

Super Mario Bros. Movie (2023)

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordShame (2011)

skrivet av Janne 2012-08-07 22:30:43

Brandon (Michael Fassbender) är en sexmissbrukare: han försöker få till det i tunnelbanan, klär av människor med blicken på jobbet, plockar hem damer på krogen, ringer hem prostituerade, går på tvivelaktiga klubbar, har porr på alla datorer hemma som på jobbet och bakom den stilrena fasaden i lägenheten finns lådvis med snusk. På jobbet är han omtyckt och uppenbarligen också framgångsrik, men det är knappast karriären som driver honom, det är jakten efter nästa fix, som ibland kostar pengar.

Denna masskonsumtion av sexualitet lämnar inget utrymme för djupare relationer och Brandons rutiner blir verkligen störda när hans syster Sissy (Carey Mulligan)plötsligt dyker upp för att stanna en tid. Han försöker glida undan och undvika alla tendenser till innerlighet mellan syskonen, samtidigt som hon skriker efter det - hon behöver trygghet och kärlek från brodern.

Jag är svag för den här typen av filmer där människors lågvattenmärken blottläggs - de griper tag i en, för det är ju så mänskligt. Vi tvingas leva med våra hjärnors förmåga till rationellt tänkande, som skolats i vad som är rätt och fel, och bevittna hur vi faller för instinkter, frestelser och insocialiserade vanor. Så länge det skamliga bara huserar på idéplanet eller i det dolda kan vi nog vara förlåtande mot oss själva, medan skammen nog hör till de främsta upprätthållarna av den sociala ordningen i spelet mellan människor. Blir man avslöjad regredierar vi ofta till barnet inom oss och agerar spontant: bölar eller slåss, till exempel.

Filmen föreslår mycket kort en slags förklaringsmodell med utgångspunkt i syskonrelationen till varför livet blivit som det blivit för Brandon och jag hade gärna sett att man låtit karaktärernas bakgrund få lite mer substans.

I övrigt är detta ett mycket starkt och snyggt drama av Steve McQueen (bör inte blandas ihop med den framlidne 1960-talsstjärnan). Det finns flera härliga scener som drar åt det konstnärliga hållet, utan att bli för pretentiösa. Som när Brandon lättar på ångesten med en joggingtur till tonerna av Bach och som när Sissy tillåts sjunga hela sin tolkning av New York, New York på en pianobar. För att inte tala om den långa, långa scenen utan klipp när Brandon är på date med en kvinna från jobbet och de kallpratar lite ansträngt, samtidigt som servitören är påfrestande.Shame (2011) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1723811/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: