F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 568

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

The Ritual (2017)

Super Mario Bros. Movie (2023)

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordMoonrise Kingdom (2012)

skrivet av Janne 2012-11-18 12:55:18

Wes Andersons namn är förknippat med spännande berättartekniker och fantasifulla berättelser. The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou och Darjeeling Limited är några av pärlorna på meritlistan. Moonrise Kingdom är en naturlig fortsättning, men nödvändigtvis ingen uppfriskande utveckling av det andersonska arvet.

Tolvårige Sam försvinner från scoutlägret och det visar sig att han har stämt träff med sin stora kärlek, Suzy, som han träffade året innan i samband med en föreställning i den lokala kyrkan. Lägerledaren Ward (Edward Norton) mobiliserar de övriga i gruppen för att söka, men Sam var också en udda filur som de övriga kanske inte tyckte särskilt mycket om. På ön där lägret hålls finns också en polis, Sharp (Bruce Willis), som hjälper till i sökandet.

Förvecklingarna är tillspetsade, scenerna barnsligt överdrivna, men bakom fasaden finns förstås ett allvar om att vara utanför, oavsett om det handlar om gruppen, familjen eller samhället. Sam och Suzys kärlek är inte helt enkel att förstå, de är ganska olika men förenas i utanförskapet och respekterar varandra för vilka de är, om de nu ens är gamla nog att förstå det. Möjligen har Anderson lyft in vuxenproblem och låtit barnen gestalta dem och att livet och världen på någotvis motsvaras av scoutlägret och ön. Eller så vill han bara underhålla.

Till skillnad från Andersons tidigare filmer är storyn på ytan inte lika drivande eller engagerande, det blir bitvis t o m en aning tråkigt med ungarna. Men lekfullheten i texten och det färgglada formspråket gör att det i slutändan ändå blir en gedigen filmupplevelse.

Moonrise Kingdom (2012) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1748122/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: