F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 601

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Filth (2013)

Game Night (2018)

A Most Wanted Man (2014)

The American (2010)

Konferensen (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordIntouchables (2011)

skrivet av Janne 2013-03-17 22:57:55

Suverän fransk dramakomedi om den rike, men från halsen och nedåt förlamade överklassmannen Philippe och den nymuckade förortsbusen Driss - en oväntad vänskap, som filmen fått heta i Sverige.

Det hela börjar med att Philippe söker en ny personlig assistent, ett jobb som arbetsförmedlingen skickar Driss för att söka - han måste visa dem att han sökt minst tre jobb, annars blir det ingen mer ersättning. Driss vill i första hand bara få en signatur på sin blankett, men hans ärliga och raka sätt väcker Philippes intresse. Han blir erbjuden jobbet och flyttar in i palatset. Som alla andra som någon gång jobbat som personlig assistent är det tufft till en början när man ska lära sig allt: intimhygienskötsel och andra ovana rutiner - det är många barriärer som måste brytas.

Bland Philippes medarbetare finns en viss misstro: man kollar upp Driss, upptäcker brottsregistret och varnar Philippe för att dessa förortskillar saknar medkänsla. Det är dock det sista han vill ha, någon med medkänsla som tror sig förstå hans situation. Driss får fast anställning.

Det växer fram en varm vänskap baserad på humor, självdistans och... pragmatism. Driss pojkaktiga förortsarv gnisslar lagomt med Philippes och husets aristokratiska fasoner, med många roliga scener som följd. Den här typen av kulturkrockar kan bli övertydliga, men här känns de genuina och överbryggas av en ömsesidig respekt.

Dialogen är vältajmad, men ändå ganska naturlig och det enda som går förlorat är en del franska referenser som inte säger en så mycket.

När filmen närmar sig slutet drabbas man av separationsångest, man har roligt, mår riktigt fint och vill stanna med karaktärerna lite till.

Intouchables (2011) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1675434/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: