F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordÄta sova dö (2012)

skrivet av Janne 2013-03-17 23:20:12

Svenskt drama om ett skånskt samhälle där grönsakspaketeringsfabriken tvingas dra ner på personal och unga tjejen Raŝa får gå. En lojal medarbetare och enligt utsago dubbelt så snabb än andra vid bandet. Och därutöver till stor del sin ryggskadade fars försörjare. Hon går engagerat runt i samhället och raggar nytt jobb, men det är svårt, samtidigt som hon tvingas genomleva arbetsförmedlingens nonsensverksamhet. Vem har man skapat dessa arbetssökarkurser för egentligen? Varelser från en annan dimension? Arbetsförmedlingen borde förmedla mer och snacka skit lite mindre.

Allt som allt blir det en gedigen kritik av hur landet ligger: Förutom arbetsförmedlingen får såväl klyschigt plumpa företagsledare som lätt självförhärligande men maktlösa fackliga representanter sig rejäla kängor. De sociala följderna, som också beskrivs, visar på att en och annan bland gemene män också tar till de enkla lösningarna när samhället beter sig på det här viset: man pekar ut invandrarna som skyldiga för att erbjuda sig till billigare lön.

Skådespelarna är okända och förmodligen i många fall glada, men duktiga amatörer - det blir aldrig besvärligt. Bitvis leder det dock till en närmast dokumentär känsla, vilket nog skänker filmen viss tyngd.

I vissa delar tenderar det att bli lite segt, med långrandiga bildspel på Raŝa i olika situationer, oftast tändandes en cigg eller med mat i munnen.Äta sova dö (2012) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt2085002/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: