F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 568

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

The Ritual (2017)

Super Mario Bros. Movie (2023)

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordDjango Unchained (2012)

skrivet av Janne 2013-05-25 18:09:49

Quentin Tarantino bjuder till underhållning i amerikanska södern under slaveriets tid. Dr King Schultz (Christoph Waltz) har gjort sig en karriär som prisjägare. För att leta reda på några riktigt prisvärda huvuden tar han hjälp av slaven Django (Jamie Foxx) som vet hur de ser ut. Det går utmärkt och Django visar sig ha en talang för hantverket, att vara fiffig och skjuta folk. Django inser också att han kan behöva en vit mans hjälp för att återfinna sin fru, som bryskt såldes till en annan när de orsakade bekymmer på en gård. Till slut hittar de henne och måste överlista plantageägaren Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) för att få köpa henne. Candies trogne butlerslav Stephen (Samuel L Jackson) är mycket misstänksam mot europén Schultz och den frie svarte mannen Django.

Tarantino är fortsatt Tarantino och gör här en slags hyllning till westerngenren, med många gamla foto-, stunt- och musikgrepp från dylika filmer. Men precis som i Inglorious Basterds spetsas till både här och där med inslag som helt bryter, t ex rapmusik, 1900-talsspråk eller excentriska glasögon. En annan likhet med hans tidigare filmer är fokuseringen på de enskilda, ofta väldigt långa, scenerna. Varje scen i sig lever sitt eget liv, medan ramberättelsen är tämligen enkel och inte alls lika engagerande som de enskilda scenerna.

Till skillnad från de gamla westernpärlorna där inte en droppe blod syntes, betalar nu Tarantino tillbaka hela skulden med rejäla splattersekvenser där litervis med blod exploderar ur alla kroppsdelar vid träff.

Sammantaget en underhållande och snygg, typisk Tarantino-film, som roar i nästan hela två timmar och tre kvartar. En känsla av seghet uppstår någonstans kring andra timmens början, men annars är det mestadels bara härligt.

Django Unchained (2012) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1853728/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: