F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 568

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

The Ritual (2017)

Super Mario Bros. Movie (2023)

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordCall Girl (2012)

skrivet av Janne 2013-07-06 20:44:44

En "fiktiv" berättelse baserad på verkligheten, närmare bestämt Geijer-affären under senare delen av 1970-talet, där en bordellrörelse sprängs, ministrar står på kundlistan och minderåriga flickor finns bland de saluförda. Namnen är ändrade och politikerna benämns bara som statsministern, justitieministern, oppositionsledaren och så vidare, men googlingen efter filmen visar att man nog försöker förtälja historien ungefär så väl som man kan känna till den.

Huvudpersoner i filmen är de minderåriga flickorna, som redan är lite på glid och bor på ungdomshem, när de lite slumpartat hamnar i händerna på bordellmamman, här kallad Dagmar Glans. Hon ger dem komplimanger, pengar, sprit, knark och tillgång till lägenhet i stan, vilket förstås kan vara svårt att motstå även om priset är högt och förvirrande. När flickorna börjar tvivla visar Glans sitt rätta ansikte.

En annan huvudperson är polisen John Sandberg som får i uppdrag att bevaka Glans. Enligt min googling så var polisen inte så engagerade i prostitutionen under denna tid, men i detta fall hade Säpo uppfattat att det fanns risker med att Glans verksamhet omfattade både svenska toppolitiker och tjänstemän, liksom utländska potentater, varför rikets intressen kunde hotas. Sandberg märker dock snart att han inte har hela statsapparatens stöd i ryggen och får se sig motarbetad av andra krafter, vilket i själva verket bara motiverar honom mer.

Annars då? Filmen är snygg och känns genuint 1970-tal. Ibland irriterar jag mig på att man övertydligt visar på tidsmarkörer, som taxametern i en taxi eller affischer på väggarna, men låt gå, för det är verkligen snyggt. (När det är så här bra blir jag motiverad att söka fel, t ex i utomhusmiljöerna i Stockholm, men de verkar ha jobbat noga med detta.) Tempot är högt, vilket till en början känns lite rörigt, men senare ger det energi. En bättre svensk film!

Call Girl (2012) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1977739/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: