F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordJagten (2012)

skrivet av Janne 2013-10-13 16:36:24

Dansk thriller om Lucas (Mads Mikkelsen), en lärare som på grund av att skolan i byn lagts ner nu får finna sig i att jobba på dagis. Sin son får han bara träffa varannan helg och den danska hösten är iskall. Det är inte lätt, men höstens jakt är åtminstone igång, vilket gör att han tar sig ut till skogen för att strosa runt och festa med jaktlaget. Däremot ska det bli värre:

En flicka på dagiset säger att hon sett Lucas "käpp" (snopp) stå rakt ut. Föreståndarinnan slår på stora trumman och snart är Lucas byns mest avskydda person. Även bland de närmaste blir det tufft: flickan som ska ha blivit utsatt är nämligen bästa kompisen Theos dotter.

Det erbjuds en förklaring. Flickan blir väldigt förtjust i Lucas, som mer blivit hennes trygga punkt när föräldrarna bara grälar. När han säger ifrån när hon pussar honom på munnen och dessutom lämnar tillbaka ett hjärta som hon stoppat i hans ficka blir hon sårad. När hon surar tar det sig i uttryck av Lucas är äcklig, att han har en snopp, en käpp som står ut - uttryck hon lärde sig några dagar innan när hennes storebror härjade runt med en porrtidning.

Alla tror på flickan, ingen på Lucas, förutom sonen, eventuellt den nya flickvännen och en av kompisarna. Och jag som tittar. Men den kompakta misstron, det faktum att fler föräldrar börjar misstänka att deras barn blivit utsatta och Mads Mikkelsens stramt sliskiga framtoning gör att man själv börjar tvivla. Lucas försvarar sig också dåligt, och verkar aldrig vilja ge sin version av vad som hänt, t ex de incidenter som faktiskt var med flickan, utan ifrågasätter bara de andras vänskap: "tror du jag är sjuk i huvudet"? Det gör att man själv börjar tvivla.

Nåväl, det här är bra drama. Tät spänning och bra nerv, med snygg foto, inte minst på ståtliga danska stenhus. Man sympatiserar till höger och vänster, man inser att om det var tal om ens egna barn så vore det lätt att vara dömande, liksom att man inser hopplösheten i att ha blivit oskyldigt stämplad. Även om man vinner eventuella rättsprocesser och saker och ting inte helt går att bevisa är man nog inte helt oskyldig i allas ögon.

Jagten (2012) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt2106476/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: