F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 568

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

The Ritual (2017)

Super Mario Bros. Movie (2023)

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordThe Great Gatsby (2013)

skrivet av Janne 2013-10-18 06:47:50

Amerikansk-australiensiskt drama av Baz Luhrmann efter F. Scott Fitzgeralds bok. Gatsby (Leo DiCaprio) är snuskigt rik, men han längtar efter den kvinna som han förälskade sig i för fem år tidigare, Daisy, som dock har gift sig med annan krösus, Buchanan. För att komma åt henne har Gatsby bosatt sig på andra sidan av viken med utsikt mot Buchanans, arrangerar storslagna fester i sitt hem på Long Island och inne i New York, i hopp om att Daisy en dag ska dyka upp, men det gör hon aldrig. Lösningen blir att involvera Daisys kusin Nick (Tobey Maguire), som råkar bo intill Gatsbys hus och snart är triangeldramat igång. Det är Nicks som genom sina betraktelser driver historien framåt (förmodligen berättarjag i boken, som jag inte har läst) och blir fascinerad av Gatsby och dennes passionerade kärleks om angränsar till besatthet.

Baz Luhrmann, som redan i Romeo+Juliet (1996) experimenterade med tiden genom att förlägga Shakespeare i en tillspetsad modern tid men vara dialogen trogen, fortsätter att respektera det skrivna ordet och Nicks berättarröst levererar flera kraftfulla rader, som förmodligen hör till de mer klassiska från boken - om New York och om den stora passionen. Gott så! Framställningen är också trogen sin tid, det är 1920-tal i det vilt blomstrande och galna New York, men framställningen är också tillspetsad med moderna inslag: vi får höra modern musik och dans, det finns moderna detaljer här och var, samtidigt som det mesta av kläder och dekor är mellankrigstida. Kanske snyggt och läckert, kanske ett sätt att tolka Fitzgeralds ord och symbolik, och visualisera dem för 2010-talsmänniskorna, men i mina ögon är det irriterande.

Första delen av filmen är larmig och rörig, kanske för att ge sken av det kaotiskt växande och dekadenta New York, men när väl själva spelet börjar är det ganska bra. I grunden finns också en fint upplagd filmberättelse, och hade den getts i något mer konventionellt format hade jag nog gillat den väldigt mycket. Men nu blir det för mycket Luhrmann med Luhrmann.

The Great Gatsby (2013) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1343092/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: