F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 566

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)

Håkan Bråkan (2022)

White Noise (2022)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordNebraska (2013)

skrivet av Janne 2015-01-03 11:54:31

En fantastisk berättelse om den godtrogne, lätt alkoholiserade och snart demente pensionären Woody (Bruce Dern) som trots fruns och barnens insisterande är övertygad om att han vunnit en miljon dollar. I ett reklamutskick kom ett sådant överdådigt certifikat - grattis, du, Woodrow Grant, har (möjligheten att?) vunnit 1 miljon dollar, lämna bara in bevis på alla dina sju prenumerationer. Helt uppenbar bluff, men Woody är övertygad och då ingen vill köra honom till Lincoln, Nebraska försvinner han av och till för att promenera de 120 milen dit. Till slut orkar sonen David (Will Forte) inte stå emot utan följer med sin far mot sina drömmars mål. Vägen till Lincoln blir krokig och går via Woodys hembygd, där ryktet om hans miljonärskap tar fram det sämsta i folk, folk som kanske inte var särskilt trevliga innan heller. En dysfunktionell familj möter sin ännu mer dysfunktionella släkt i en amerikansk småstad som håller på att dö. En spännande utveckling där Woody och hans pojkar först känns som de taffliga och trasiga, men i kontrast mot stora tjocka släkten därhemma framstår de sedan som särskilt civiliserade.

Filmen är svartvit - ett vågat grepp måhända - men för min del fungerar det utmärkt. Det gör nog sitt till för känslan av meningslöshet och, ptja, det jämngråa livet. Sammantaget blir det en sådan där härlig kombination av tragik, humor och värme som jag gillar mest.

Regissören Alexander Payne får härmed sin andra femma (senast The Descendants). Båda lite på gränsen och i Nebraska saknar jag lite mer fördjupning i Woody-karaktären. Davids samtal med hans gamla flammor och kamrater ger en del uppslag, men något riktigt grepp om Woody får man ändå inte.

Nebraska (2013) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1821549/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: