F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 568

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

The Ritual (2017)

Super Mario Bros. Movie (2023)

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordMurder on the Orient Express (2017)

skrivet av Janne 2018-10-13 21:27:48

En klassisk Agatha Christie i en ny version i regi av Kenneth Branagh, som också vågat iklä sig huvudrollen som Hercule Poirot. Det tycks vara med Poirot, ungefär som med Bond: tittarna har sin favorit. Eller ja, det hävdar morsan i alla fall, som menar att Peter Ustinov är den riktiga Poirot, fastän hon nu tryckt den moderna Poirot i David Suchets skepnad (TV-serie 1989-2013) i över 20 år. För mig är det David Suchet som är Poirot och därför var det chockartat häromåret att det kom en film där Branagh skulle spela den självupptagne snobbdetektiven från Belgien. Branagh, allvarligt? Och sedan kom bilderna; vad fan är det för en mustasch han kör med, han ser ju ut som en bankir i Vilda Västern! Men annars då? Jo:

Det är en snygg film med stilig dekor som i det stora följer orginalberättelsen. Ensemblen är stark; Judi Dench, Derek Jacobi och Willem Dafoe är starka ansikten som bara genom sina respektive uppenbarelser lämnar ett avtryck. Michelle Pfeiffer, Johnny Depp och Penelope Cruz gör också fina insatser. Det går inte bättre än att man återigen blir sugen på att åka tåg och hoppas att något intressant ska hända medan man sitter fast där.

Mordet på Orientexpressen är också intressant i förhållande till andra Poirot-berättelser, då fallet i sig är osedvanligt komplext, varför Poirot faktiskt inte får briljera på sedvanligt vis.

Men Branagh då? Jag älskar Branagh, skulle gärna vilja vara honom. Han har med sin varma, men bestämda blick gestaltat nazisten Heydrich när man i Wannsee förseglade den slutgiltiga lösningen i judefrågan (Conspiracy (2001)), spelat allehanda klassiska brittiska kostymherrar i Shakespeare-berättelser och dessutom anlagt ett skandinaviskt ansikte i den brittiska tolkningen av Kurt Wallander. Han fungerar rätt bra som Hercule Poirot och t o m den flådiga rock'n roll-mustaschen håller nästan Poirot-klass. Det är bara det att han är i lite bättre fysisk form och uppvisar lite mer glimten i ögat i sin snobbighet. Branaghs Poirot är inte lika övertygande när han säger att han förmodligen är den bästa detektiven i världen eller när han klankar ner på människor som han ser ner på eller beklagar sig över att äggen är olika stora. David Suchets Poirot hade ett uttryck som helt saknas i den här tolkningen: det där han blir djupt och innerligt förnärmad, eller kränkt på modern svenska, av sin imbecilla omgivning.

Det verkar bli en uppföljare: Döden på Nilen. Den kommer jag att se.

Conspiracy (2001): http://grymt.org/filmblogg/?cmd=viewFilm&fId=259

Murder on the Orient Express (2017) på IMDB: https://www.imdb.com/title/tt3402236/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: