F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordThe Hurt Locker (2008)

skrivet av Janne 2020-02-25 21:25:32

Krig var kanske lättare förr. Före industrialiseringen, värnplikten och det totala kriget, och alla förfärliga moderna vapen, åkte arméerna ut i fält och gjorde upp. Det är klart att det var miserabelt, men misären var ändå mer avgränsad. Militärmakterna gjorde upp och det är väl än idag betraktat som en grundbultarna i krigets lagar: skona de civila och, tja, låt dödandet vara så humant som möjligt. Men krigens karaktär är allt mindre en fråga om mellanstatliga uppgörelser. Se bara på Syrien; hur många spelare är inte inblandade i kriget? Somliga är stater, andra är något annat och beroende på vem du frågar är de frihetskämpar, rebeller eller terrorister. USA har förklarat krig mot terrorismen?

Nåväl, The Hurt Locker, som jag sett delar av i perioder, senast en månad sedan och som jag till slut var tvungen att se i en helhet, tecknar en bild av livet i fält för en amerikansk bombgrupp under Irakkriget. De får rapporter om bomber som planterats i baghdadisk stadsmiljö som de sedan ska desarmera, för att skydda de egna intressena, men också allmänheten. Men allmänheten, eller snarare alla de lokala män som ständigt finns omkring, visar sällan sin uppskattning. Av och till finns rent illvilliga med vapen eller detonatorer redo att slå till mot den store satan.

I det stora hela är det en fruktansvärd upplevelse, en begriplig och trovärdig beskrivning av situationens vedermödor, även om man förmodligen aldrig kan förstå känslan fullt ut utan att ha varit där. Regissören Kathryn Bigelow har valt att i stor utsträckning filma för hand, vilket ger en skakig och bitvis dokumentär upplevelse.

Huvudperson är den nya gruppledaren Will James (Jeremy Renner). Han kommer sent in i gruppen, då den förre gruppledaren Thompson tyvärr stupade med mindre än en månad kvar av tjänstgöringsvändan. James är raka motsatsen till den trygge och strukturerade Thompson: han verkar ta ganska lätt på riskerna, vilket inte bara hotar honom själv utan hela gruppen. Så länge de fungerar, vilket det oftast gör, är han förstås den coolaste katten, men teamet får det svårt.

Det är svårt att säga om han bara är avtrubbad av kriget eller något annat i livet, eller om han har någon bokstavskombination, men man tycker att han är en irriterande typ som med sitt sätt skapar ännu mer kaos för sina kamrater, i den redadn helkaotiska och stressiga omgivningen. Får man verkligen agera som James och komma undan med det?

Scenerna utgörs av ett pärlband av små och stora uppdrag, möjligen att det känns lite upprepandem, men sammantaget är det är två timmar av tät spänning som leverera.The Hurt Locker (2008) på IMDB: https://www.imdb.com/title/tt0887912

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: