F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordSe upp för Jönssonligan (2020)

skrivet av Janne 2020-12-25 22:58:24

Se här, ett inlägg direkt från en världspremiär. Regissören Tomas Alfredson gick tidigare ut och beklagade sig över att SF sålt filmen direkt till en streamingtjänst, som visade sig vara CMORE. Har faktiskt inte läst desto mer om det, om det skulle vara något mer än pandemin bakom, t ex att man från SF inte tror på filmen tillräckligt för att invänta bättre tider. Jag hoppas inte det, för jag tycker att filmen är riktigt rolig. Nog har man väl sett de gamla filmerna och uppskattat en del scener och finurligheter. De kanske delvis riktade sig till den förra generationen, antar jag, på liknande sätt som den här filmen refererar till skeenden för vår generation. Sedan har inte Jönssonligan riktigt fått Stig-Helmer-status hos mig, jag har inte alls någon större relation till karaktärerna, så det var heller inget hinder för mig att acceptera den nya ensemblen.

Särskilt kul blir det, för mig, tack vare den finska touchen i filmen. En del av storyn är att den svensk industrimannen Enberg (nu mer lik Ingvar Kamprad?) försöker påverka Finland att införa monarki, så att det blir någon ordning och kontinuitet på landet i öst. Sickan Jönsson får en idé om att stjäla den finska kungakronan som dykt upp. Den finska storyn är ett riktigt ambitiöst bygge med roliga detaljer. Däremellan har han att uthärda eländiga internetbedragare på kåken, dribbla sig förbi den tangoälskande bowlaren Reijo, hantera Dynamit-Harrys flytt till hipsterliv i Bagarmossen och ta skydd mot explosioner i majonnäs.

Det är sammantaget riktigt underhållande, så pass att man får säga att det här är en riktigt bra svensk film.

Många roliga karaktärer: Johan Wahlströms sliskiga radiopratare, Lena Olin och Reine Brynolfsson som småskurkarna Anita och Televinken och Lennart Hjulström och Marie Göranzon som pappa och mamma Vanheden. Och själva den nya Jönssonligan då: Henrik Dorsin som Sickan, David Sundin som Dynamit-Harry, Hedda Stiernstedt som Doris och Anders "Ankan" Johansson som Vanheden.

Se upp för Jönssonligan (2020) på IMDB: https://www.imdb.com/title/tt8880922/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: