F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordPidä huivista kiinni, Tatjana (1994)

skrivet av Janne 2023-09-11 21:27:01

Tidigare i Kaurismäki-maraton hade jag tänkt att skippa de mest absurdistiska filmerna, men nu blev det ändå en av en slump. Till manus bidrar Sakke Järvenpää och i en av huvudrollerna syns Mato Valtonen, båda från humorrockarna Sleepy Sleepers och Leningrad Cowboys. Valto (Valtonen) tycks vara skräddare hos sin mamma, men när kaffet tar slut bli han känslosam och låser in mamma i förrådet och drar. Först till rockarkompisen, mekanikern Reino (Matti Pellonpää) som lagar Valtos bil, men Valto är inte sämre än att han bjuder till provåk, vilket blir till en roadtrip. Valto missbrukar kaffe, medan Reino dricker brännvin som vatten. De får snart sällskap av en estniska och en ryska som vill till hamnen för att kunna åka vidare till Tallinn. De pratar inte just mycket med varandra, men kommer ändå fint överens.

Som sagt, en absurd historia, men det finns lite intressanta Kaurismäki-perspektiv. Dels att Reino, när han äntligen får börja sänka det första helröret, drar igång en svada anekdoter i ett par minuter. Det måste vara lika mycket text i de minuterna som det är i dialog i de en vanlig hel film. Sedan blir det inget mer av den varan, lite som en första drinken ingjuter lite hopp, innan det blir jämna plågor. Eller att man är på topp vid 0,75 promille, men mer bortdomnad vid de 2-3 promille som han väl måste hålla hela filmen därefter. Man kanske inte ska analysera det hela, men toksupande återställer Reino från en udda fågel till en vanlig Kaurismäki-karaktär, som sedan först dagar senare slänger en längre blick på estniska och när de väl lägger huvudena på varandras axlar så är det gnistrande kärlek.

Men ack så läser jag att det här blev Matti Pellonpääs sista film, då han avled året därefter. Sorgligt värre och nu är man dessutom marinerad i hans ljuvliga skådespel. Kommer Kaurismäki-maraton att överleva Pellonpääs död? Det känns klart värre än att byta Bond eller Martin Beck!

Pidä huivista kiinni, Tatjana (1994) på IMDB: https://www.imdb.com/title/tt0110832/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: