F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordLe Havre (2011)

skrivet av Janne 2023-09-14 23:12:49

Kaurismäki reser på nytt till Frankrike och sätter upp en fantastisk berättelse i en fantastisk miljö med fantastiska karaktärer i Le Havre, i denna pärla som på svenska betitlats Mannen från Le Havre. Sin vana trogen återanvänder han karaktärer från tidigare, närmare bestämt Marcel Marx, författaren, från Bohemernas liv. Han har flytt det bohemiska, men lever väl nu likartat småkärvt men ändå ack så ljuvligt med sin fru (Kati Outinen). Frun blir dock allvarligt sjuk och under hennes sjukdom kommer Marcel att råka på en flyktingpojke som flytt från och nu jagas av myndigheterna. Han samlar kraften i den brokiga skaran i kvarteret, utom den bittra grannen, till gemensamma ansträngningar för att rädda pojken till dennes mamma i London istället för att fångas och utvisas.

Man känner igen Kaurismäki och finner en del av hans sedvanliga grepp, men det känns också mer konventionellt franskt och det är lite mer aktivt foto och förstås lite mer prat överhuvudtaget. Musiken andas som vanligt 50-60-tal, liksom all dekor och fordon, men berättelsen är väl generellt sett väldigt modern.

Och som sagt, karaktärerna. Den stilige kommissarien med Poirots självbild. Den så optimistiska vietnamesiska skoputsarkollegan. Den varma men bestämda krögerskan och hennes dotter. Den bittre grannen som inte tänker acceptera Marcels civila olydnads-projekt. Den medgörliga äldre doktorn som förstås går med på att tala som en minister om fruns sjukdom, för allvariga besked skulle Marcel inte orka med, menar frun. Och Marcel själv, snälla ögon som ser ut att tänka mycket men tänker nog mest ganska naivt optimistiska tankar - men liksom i Bohemernas liv - kommer han undan med allt och är liksom en vinnare i slutändan.

Ja, det är svårt att sätta fingret på det, men man mår fruktansvärt gott av denna film.

Le Havre (2011) på IMDB: https://www.imdb.com/title/tt1508675/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: