F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 604

Genomsnittsbetyg: 2,82

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (88)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

Avgrunden (2023)

Tetris (2023)

Leave the World Behind (2023)

Filth (2013)

Game Night (2018)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordLeave the World Behind (2023)

skrivet av Janne 2023-12-11 20:55:46

Jag har tidigare talat mig varm om sci-fi light, där det mesta är som vanligt, men några aspekter flyttat in i en framtid. Så är det i Netflix-filmen Leave the World Behind, hoppas jag, alltså att inte en motsvarande katastrof är nära förestående.

Den luttrade medelklassfamilijen i staden under ledning av mamma Amanda (Julia Roberts) och Clay (Ethan Hawke), särskilt mamma Amanda, hyr ett hus på Long Island för att komma ifrån ett tag. Redan på vägen dit börjar telefonerna strula och väl där fungerar inte TV-sändningar eller internet alls. När de väl tar sig ut på stranden ser de en oljetanker i horisonten som tycks närma sig och god stund senare gör den faktiskt det och strandar. Vad är det som händer? Till råga på allt knackar det på dörren på kvällen och en man (Mahershala Ali) och dennes dotter vill göra gällande att det är de som äger huset och nu måste komma tillbaka. Det blir svårt med tilliten, samtidigt som situationen förvärras.

Det är en härlig tät spänning av den sort som brukar prägla katastroffilmer, men där katastrofen är mer diffus, vilket bara gör det än mer spännande. Min tanke tidigt var att många av de saker som händer är som hämtade från ens typiska mardrömmar och det fortsätter på samma sätt. Drömlikt är också att många av de mystiska händelserna faktiskt inte har någon logisk förklaring utifrån de delförklaringar av vad som pågår sipprar fram. Absurditeter som man accepterar i sina drömmar. Samtidigt är det väl också lätt satir över olika typer av manlighet och den borttappade ungdomen som lever i sina drömmar om romans eller att få se nästa avsnittet av Vänner.

Slutet är en besvikelse, även om jag kan avslöja att det åtminstone inte var det att någon vaknade upp från sin dröm. Men det är okej, i vredesmod tänkte jag på vilka andra sätt man hade kunnat avsluta filmen och kom inte på något vettigt.

Fantastiskt skådespel från de nämnda, liksom samtliga ungdomar. Riktigt snyggt foto, men en del av effekterna var ganska bleka.

Leave the World Behind (2023) på IMDB: https://www.imdb.com/title/tt12747748/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: