F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 568

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

The Ritual (2017)

Super Mario Bros. Movie (2023)

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordAmerican Gangster (2007)

skrivet av Janne 2009-01-11 00:47:30

Filmen tar avstamp i 1960-talets New York. Det första jag tänker är att det inte alls känns som 1960-talet, snarare kanske 1980-talet. Frank Lucas (Denzel Washington) går in i ett varuhus tillsammans med sin chef Bumpy Johnson som förfäras över dessa affärsjättar där ingen är ansvarig och att de små näringsidkarna som äger sina egna ställen blir allt färre. Bumpy Johnson är så förfärad att han dör.

Bumpy Johnson var det svarta Harlems viktigaste gangsterboss. Filmen handlar om hur Frank Lucas tar över efter sin chef och sedan bokstavligen tar över hela stan genom direktimport av rent heroin. Han erbjuder en bättre vara till ett lägre pris, varje affärsmans dröm. Men som en av de italienska bossarna förklarar för Frank; med framgång får man fiender. Det är inte bara narkotikapolisen under ledning av Richie Roberts (Russel Crowe) som är efter honom, utan det är snarare konkurrerande kriminella organisationer och korrumperade poliser som utgör hotet.

Som helhet är filmen en klart underhållande biografi över Frank Lucas karriär, nästan som en Forrest Gump, fast om en hårdhudad amerikansk gangster.

Men samtidigt är det mycket som känns halvdant. Filmen introducerar väldigt många karaktärer, väcker intresse för dem, utan att följa upp tråden. Man luras att tro att en karaktär är viktig för berättelsens utveckling, men sedan återkommer de bara fragmentariskt eller inte alls. Det blir en aning spretigt och brusigt.

Filmen bygger på verkliga händelser och Frank Lucas och Richie Roberts sägs ha medverkat vid produktionen. Efter filmen var jag förstås tvungen att googla fram mer information om personerna och den historia de delar. Tyvärr måste jag säga att den första artikeln jag läste var i sig en mer intressant berättelse än filmen.

Läser också att färdigställandet av manuset varit lite av en cirkus, vilket kanske har påverkat utfallet. Dessutom är väl regissören Ridley Scott en utpräglad actionregissör och i denna film är det inte särskilt mycket pang pang. Scott, som säkert är van att se karaktärsskådespeleriet som ett tidsfördriv mellan de viktiga actionscenerna, nöjer sig med för mycket skrap på ytan.

American Gangster (2007) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0765429/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: