F I L M

- visa filmer

F E E D B A C K

- kommentarsflöde
- startsidan

L Ä N K A R

- IMDB
- TV.nu
- Jannes blogg
- Grymt.org

S T A T S

Antal filminlägg: 568

Genomsnittsbetyg: 2,79

Flest sedda filmer per månad: 19 filmer i januari 2009

Flest filmer från: år 2011 (85)


S Ö K


SENASTE FILMERNA

The Ritual (2017)

Super Mario Bros. Movie (2023)

Tisdagsklubben (2022)

Mothering Sunday (2021)

You People (2023)KOMMENTARER

Her (2013)
av Janne

Elena (2011)
av Janne

Stoker (2013)
av Janne

Shrink (2009)
av Janne

My Week with Marilyn (2011)
av JanneLOGGA IN

Användarnamn

LösenordIrene Huss - Guldkalven (2008)

skrivet av Janne 2009-01-11 23:36:39

Det är ju så här med dessa svenska "filmer" som snarare är TV-serier med långfilmslånga avsnitt, att de alla är påtränganda identiska med varandra.

Du får en polis, en tuff kollega, en töntig kollega och en chef som smyger runt och bestämmer. Du får ett brott, du får slumpartade spår (nej, det är ju aldrig vanligt polisarbete som dörrknackning som leder till gripande, men det skulle ju inte vara en film (men man kan ju fråga sig om det skulle göra någon skillnad)) och du har ett par, tre misstänkta att följa. Den som till en början framstår som minst misstänkt är den skyldige. I varje film får du också en parallellberättelse som kretsar kring polisens privatliv; det kan handla om barnen, maken, makan, om mobbning i skolan, misstänkt otrohet och bröstsmärtor. Din upplevelse är exakt 90 minuter lång, så att TV-kanalerna ska kunna sända på givna tider.

Nu menar jag inget ont med mitt raljerande. Jag har sett mina Beck, Wallander och nu också samtliga sex Irene Huss som spelades in i somras. Bland de långa sviterna av Beck och Wallander finns en del kattguldkorn, tyvärr kan jag inte säga detsamma om Irene Huss. Men samtidigt som svagheterna irriterar, så känns det en aning fräscht med en kvinna och ett för sammanhanget funktionsdugligt familjeliv.

Lasse Brandeby är chefen, man ser honom sällan och när man väl ser honom är det någon som berättar något nytt om utredningen, varvid vår käre Kurt Olsson säger: "Plocka in honom". Dag Malmberg får spela tuffingen, och han är bedrövlig! Angela Kovács gör dock en bra Irene Huss.

I Guldkalven begås ett antal mord på ansvariga för ett nätpokerföretag som börsintroducerats, men visat sig vara ett luftslott som länsades av ägarna innan konkursen. Gästskådespeleriet av Linus Wahlgren, Petra Hultgren och Tuva Novotny är trivsamt. I övrigt följer man konceptet från A till Ö, men med osedvanligt många oklarheter i framställningen (TV-skojaren Ulf Kvensler har skrivit manus efter Helene Turstens bok). Det är i allra högsta grad mediokert, men jag tittar iallafall.


Irene Huss - Guldkalven (2008) på IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1251733/

Kommentarer

Inga kommentarer.

Skriv kommentar

Ditt namn:


Rubrik:


Inlägg:


URL till din hemsida/blogg:


Är du en människa? Skriv isåfall ja i rutan nedan: