Redigeraren, en pamp

Redigerare har alltid suttit på tidningar med viss makt. De får ofta skära i slutet av artiklar, formulera om rubriker och fixa till bilder, för att slutprodukten ska bli så snygg som möjligt.

Ett viktigt journalistiskt uppdrag må vara, men ibland får dessa löpandebandjournalister för mycket att säga till om. Är det inte helt enkelt lite taskigt att lägga ut en bild som den nedan?

Faksimil: http://www.vk.se/sport/?category=549 hämtad 2010-05-30

Jag kan helt gratis ställa upp och välja t ex bröllopsbilder för den redigerare / webbredaktör som ligger bakom publiceringen.

Tyskland – Ryssland

I krig är tyskarna visserligen tekniskt överlägsna, men ryssarna har en ändlös reserv av män, så i slutändan skulle väl ryssarna dra det längsta strået.

I fotboll är det tyskarna som av tradition, och förmodligen också tack vare klimatet, är vassare.

Men i hockey är det tveklöst ryssarna som äger traditionen och finessen. Idag syntes det inte alls på isen när slaget om Köln utspelade sig i VM-semifinalen med ett stjärnspäckat Ryssland mot ett nederlagstippat Tyskland. Det stod länge 1-1 innan en tysk miss ledde till rysk kontring och 2-1 bara ett par minuter ifrån slutet. Trots en stark forcering därefter förmådde tyskarna inte få pucken i nät, och den enorma kämpainsatsen var förgäves.

Eller inte! Europeisk hockey skulle förmodligen må bra av att några av de ”sämre” nationerna tar ett ytterligare steg i utvecklingen. Schweiz visade tänderna i OS och nu var tyskarna i semifinal och spelar bronsmatch i VM mot Sverige imorgon – låt så vara i ett ganska blekt VM.

Malawi pride

Enligt TT och SVT (http://svt.se/2.22584/1.2008700/hart_straff_for_homopar_i_malawi?lid=senasteNytt_275227&lpos=rubrik_2008700) har ett homopar i Malawi dömts till 14 års straffarbete för att ha brutit mot naturens ordning. Enligt notisen menar domaren, Nyakwawa Usiwa Usiwa, att domen är tänkt att ha avskräckande effekt.

Det kanske är därför ekonomin inte tar fart: istället för att människor ska arbeta, få lön och konsumera, så arbetar bögarna gratis och någon enstaka herre tjänar på det. Malawi är ett av världens fattigaste länder.

Stort och smått

Idag fick vi åtnjuta en kort föreläsning med Ulf Hjertonsson, tidigare generalkonsul i New York, dessförinnan ambassadör både här och där, samt en central figur på UD.

När han berättade om sina upplevelser från maktens korridorer, där han kommit nära stora händelser och historiskt centrala personligheter, kände man sig ganska värdelös som ägnar dagarna åt att fråga om varför folk inte har pennor med sig och sedan be dem att vara tyst.

Läs (lite) mer och se en bild på Ulf Hjertonsson på http://www.dagensps.se/artiklar/2009/04/27/03384829/index.xml apropå att regeringen Reinfeldt börjat spara pengar genom att lägga ner ambassader och konsulat.

Längtar, längtar inte…

Semestern närmar sig.

Inga papper påskrivna om en framtid.

Fram till semestern är det också en massa spännande planerat, nästintill varje helg:  13-16/5 Göteborg, 21/5 Kiwi på besök, 28-30/5  Tour de Västerbotten, 4-6/6 Hamburg, 17-21/6 Warszawa.

Låt det nu bli klart med jobb snart, så att man kan längta till en avslappnad sommarsemester också.