Det är inte snyggt, men med alla vokaler kan man trots allt finna en del mankemang. Jag är återuppstånden i Sverige.
Junioren pep ja.
Neri? Nej! Upp? Oja!
Nej, jipporea nu
Jippo enar ju en…
Niorna pep ju ej
Oj, pinar jeep nu
Det är inte snyggt, men med alla vokaler kan man trots allt finna en del mankemang. Jag är återuppstånden i Sverige.
Junioren pep ja.
Neri? Nej! Upp? Oja!
Nej, jipporea nu
Jippo enar ju en…
Niorna pep ju ej
Oj, pinar jeep nu
Vad håller jag på med?
Om vi skulle välja parti efter bästa anagram på partiledarens namn så skulle resultatet bli så här:
C – Hummerrikedomar
Gör en flagrant sväng åt höger och gör sitt bästa val på länge. 14%
MP – Inled elhandel, ladda minan
Blandning av gammalt och nytt med fokus på el, men också satsning på försvarsfrågor. 10%
M – Lektorns fissur
Trots att man inte vill döda den försmädliga skolmarknaden så satsar man på bildningsidealet 18%.
L – Shopar hjonen
Ingen förstår något av det hela, men L räddas av stödröster. 4%
S – Samlagen anordnades
Skatt blir sexigt igen och befolkningsboom väntar när sossarna bygger folkhem igen. 38%.
SD – Småmys i kojen
Försöker sig på en mjukare linje, men det skiter sig bland kärnväljarna. 6%.
V – Idag hos tornados
Fokus på vindkraft når oväntad styrka och tas inte på det största av allvar. 8%
FL – Ej manualen, talade ryskast
Den lite luddiga sammansättningen inom Folklistan hann inte göra avtryck inför EU-valet, men nu så: Här gör man som man vill och inte minst knyter man an till den svinet i Öst. Alltid lockar det någon. 4%
AfS – Skuldsattas nervgas
Man siktar på en slutgiltig lösning i frågan om hushållens skuldsättning och när andra partier mesat till sig tar man sig in riksdagen med stödröster. 4%
KD får inte till något och åker ur.
Som en i blod och namn tvättäkta finnpajsare, har det varit svårt att angripa Sverige med sitt namn. Jag minns att jag lite tillspetsat skrev här 15 år sedan att det var kört med andrahandsbostad i Sthlm pga mitt knivsticks- och alkoholdoftande namn.
Men kanske har det ändå varit värst att ingen någonsin (utom i Tornedalen) kan stava mitt namn. Och i vanliga användarförkortningar har det blivit obegripligt: jaejui98 minns jag att jag hette på universitetet, jaju på något jobb. Fy fan. Vilket vanligt namn som helst funkar bättre, säg Hagamannen, han hade hetat nislin02 eller nili. Och hans namn, lämnar efter sig massor av häftiga anagram: skinnen grillad, skelning lindra, skrinlagd Lenin, sinnlig klander. Ja, man blir avundsjuk trots allt. Mitt namn levererar 0 anagram på svenska. Det går bara inte.
Men så var det frågan om jag ändå har något på finska? Jajamensan och den finska grammatiken bidrar till målande varianter:
Pepuin rajojen – utefter stjärtarnas gränser
Painojen purje – Tyngdernas segel
Rajujen oppien – De brutala lärornas
Det är trots allt helt okej att vara finne.
Ja, låt oss gå direkt till det, stolen som brast. Haha, inget vanligt fenomen antar jag. Om man inte är en notorisk överviktare sen 1996, kanske, men kanske inte ens då.
Jag har en kontorsstol som har många år på nacken. Hur många år det exakt är, det kan jag inte minnas, men ikväll brast den.
Ska man trots okunskapen spekulera, så gissar jag att stolen är minst 15 år gammal. Men jag kan inte ta gift på det.
Men idag brast den.
Låt oss säga att en typisk stol består av själva sitsen, ryggstödet och ett eventuellt armstöd.
Vad är det som har brustit? Jo, ett av de ganska rektangulära armstöden.
“Till slut blev vikten på vänstersidan en fredagkväll för tung.”
Inte när Lövens vinst rånades av förbundet 2020 eller förlusten i COVID-smitta 2021, eller den allmänna oturen mot 2022. Utan en hyfsat relaxad kväll i maj 2024. Det säger väl inte så mycket om mig, som om stolen som brast. Den var nog gammal. Den hade nog brustit vilken dag som helst, av vad som helst.
Nu kanske man kan hävda att den brast av kärlek. Det är inte illa det. I andra hand var det den oerhört höga åldern, vem vet.
Läste just om en författare som skrivit en roman helt utan bokstaven e. Ett spännande grepp som tvingar en till kreativa lösningar. Det måste provas. Vid ett snabbt tankeexperiment insåg jag att bestämd form blir extremt svårt, det kommer att bli luddigt. Låt mig berätta om vad som händer idag.
Någon stunds varm panna på valp stör distanskontorist om något nödgas. Två viljor i svår samklang. Stäng av ljud! Sänk din volym! När att-göra-listor prickats av ska övriga valpar införlivas. Må alla förbli friska! Badtur till havsbad bland sjuhundra andra misstänks för smittan. Coronavirus finns ånyo här och där, måhända nu just här. Nog kan pappa också känna något i kropp och själ. Därför blir alla onsdagsgöromål minimalistiska. Pizza? Ja, tack. Sova klockan åtta? Ja, tack. All kraft går åt till hämtning av barn och pizza. Om pappa orkar, kan någon stund offras till förmån för norra Londons kanonlag, som ikväll tar sig an andalusiskt motstånd i mästarnas liga.
Så var det med det. Det var ganska spännande. Presens, förutom själva ordet presens, tycks vara en underlättande faktor. Nu hade jag inget annat att skriva, men man får väl ta sig an sådana här utmaningar för lite guldkant i vardagen. Tanken att utesluta a lockar lite, men det måste väl ändå bli omöjligt?
Uppdatering någon dag senare: Gudförbannat, hittade trots allt två e i texten, alldeles på första raden.
Hamsterhjulet snurrar och snurrar och snurrar och snurrar. Jaget är diffust.
Mitt nuvarande arbete fram till ett år sedan och sex år innan det har gett lite spänning och äventyr, lite hållplatser av avvikelse. Så är det inte längre. Nu är det inkorporerat i hjulet som snurrar och snurrar och snurrar, och ingenstans kommer man.
Även om det var skarpt arbete som gällde var det samtidigt en stunds verklighetsflykt, där jaget fick finnas och formas vidare. Det var fint och varmt och nu är det som att allt det där istället är en del av den fina och varma nostalgin som man alltid kan låta sig omsvepas av.
Något behöver man sett till läget i vår värld.
Cancer är en rövhatt. Inte som ryssar som medvetet terrorbombar en livsmedelsaffär och café och dödar 50 personer varav ett sexårigt barn i en by utanför Kharkiv. Ryssland, ett förjävligt land av för många högst motbjudande intentionella rövhattar. Cancer är en mer slumpmässig rövhatt. Visst går det att styra slumpen marginellt i någon riktning, livsstilen har viss betydelse, men till syvende och sist tycks slumpen i genpoolen avgöra det mesta.
Mina fina bekanta har en superfin tioårig son som bland att spelar boll i samma lag som min pojk. Tioåringen får huvudvärk som håller i sig en vecka innan den bli outhärdlig, varpå de åker in, varpå de nästan omedelbart sätts i helikopter till Umeå, varifrån de ganska snart skjutsas vidare till Karolinska. Hjärntumör. På en superfin tioåring. Så brutalt plötsligt, så ödesmättat. Varför just han?
Det här är inget nytt och artiklar och TV-reportage har varit gripande, men när det nu kommer så här nära är det svårt att värja sig. Gossen kommer att kämpa, men gudförbannat vilken mardröm för alla de nära, när skiten äter upp oss som står några meter bort.
Så fuck cancer, lös den jävla gåtan någon gång, åtminstone för barnens skull. Och kämpa Harry.
2023 förnekar sig inte, utan fortsätter uselt. Jag ger tredje gnällinlägget på rad (kan vara fler, jag minns inte).
Räntan fortsätter upp. Tidningarna försöker rapportera om att matpriserna sjunker, men sammantaget har inflationstakten kanske mattats av något, men är fortsatt hög. Kronan är svag, Euro är dyrt. Sjukt trist, så pass att man måste undvika makkaraherkku på Aavasaksan Grilli. Det värsta är att lågkonjunkturen inte riktigt tar fart, utan förmodligen har vi det sämsta en bra bit framför oss fortfarande. Personligen är det ingen kris, men det är irriterande och deppigt.
Kriget fortsätter också. Just idag rapporteras ärkesvinet Putin ha terrorbombat det civila Ukraina mer än på länge, lyckligtvis är han och hans verksamhet genomrutten, så det blir svaga resultat, men alla resultat är åt helvete förjävliga. Det är kört för honom och hans regim, men det hjälps inte. Otaliga fler ryssar ska offras, ukrainare kommer att falla och civila kommer att mördas. För ingenting. För en mans princip att låtsas som att han är stark, fastän han även fortsättningsvis är den fattiga kusinen från landet. Det är så meningslöst. Personligen är jag långt från det där, men det är irriterande och deppigt.
Dessutom: en tid av tandvärk, bristande motivation i arbetet, bekantas son sägs ha utvecklat en tumör i huvudet, fotbollsresan blev uppskjuten, barn som tjatar och äter inget vettigt, ja, vad fan.
Får hoppas på en vändning, en ljusglimt, med en trendbrytande höstsemester till veckan.
Ibland har det varit kul att återgå i arbete efter semestern. Just nu är det inte det. Då blir det motigt i mörkrets begynnelse, vilket ju förvisso framgick redan av föregående post. Det är sista allsången i ett tragiskt mörker (där egentligen bara rockkonserter får äga rum), det är de första förkylningarna när folk börjar träffas igen, det är insikten att hoppet om liv, som brukar inträffa mot slutet av april, är plågsamt avlägsen. Idag är första dagen på ungefär en säkert en och en halv månad som jag inte har shorts på mig.
Det finns en extra inlagd semester i slutet av september, den kommer att bli fantastisk. Oktober, när det blir friskt, men inte för jävligt kallt eller helt mörkt, är också en acceptabel tid. Julhelgerna som en liten ljuspunkt är inte att förakta.
Ändå känns det lite extra dystert.
Och Kent gör inte skivor längre för att ge dessa känslor skönhet.
Om man överlever 30 år till av det här livet, så blir det absolut garanterat att göra vadsomhelst för att spendera vintern på något annat ställe än mörka Norden.
Men det är klart, som jag nog också resonerat i, det kanske inte är så farligt om man får sitta inne och se på en rad bra filmer om det är förfärligt snöoväder.
Summa summarum, oavsett vad blir det bättre om ca 30 år.
Som vanligt.
Mer hoppfullt så klart än för sverigevänner och annat löst folk som tänker att det var bättre 30 år sedan.
Det börjar vara dags att lägga sommaren till handlingarna. Det börjar gå mot mörkt en stund om natten. En älgko med kalv stirrandes vid vägen. Ska de överleva hösten?
Förut var juli en riktig favoritmånad, planlös i kortbyxor, tror jag att jag beskrivit det som. Men jag vet inte längre, det är nog den blomstrande ljusa juni som är bäst och jag noterar här att om det blir semester nästa år ska jag nog sikta på en tidig en.
Men juli har varit bra, många härliga turer med barnen och bortsett från regnveckan har vädret varit hyfsat. Det har blivit sedvanligt många dagar i poolen. Men det är ännu svårt att försöka vara den fastighetsägare man vill och hinna med projekten, det kanske kan bli bättre sen. Det är det vanliga, ännu måste man tjata om tandborstning, lägga upp aktiviteter för annars blir det bara spel och Youtube, man måste laga maten och städa upp, och så vill man ju vila lite. Stora delar av augusti fortsätter ruljansen, men därutöver ska man också börja arbeta. Jag är inte peppad, det skulle behövas en förändring på något plan.
Känns som att jag skrev det här ifjol också. Och året innan det. Och så vidare.