Kategorier
Spaning

Dagens nyheter

Faksimil: http://www.vk.se hämtad 2010-09-29

 

Kategorier
Personligt

Dansk folkeparti via SD-land

I eftermiddag bär det av till Köpenhamn med arbetslaget. Vi ska åka tåg, det blir trevligt (hoppas det är i tid och att inga rälsgående lastare står i vägen). Men ack, hur ska det gå för oss främlingar?

Kategorier
Spaning

Köpcentra

Hjälp, förvirringen är total: Vårt köpcentrum här i Nacka byter namn från Forum Nacka till Nacka Forum. Det luktar desperation över en sådan omprofilering.

Men värst är det ändå i Bromma, där ett antal butiker nu enats om ett enhetligt koncept. Alla konventionella namn är upptagna: (Arninge, Skärholmen, Sollentuna m fl) centrum, (Sture-, Västermalms, m fl) -gallerian och så vidare. I Nacka har vi förutom Forum också Sickla köpkvarter, där den sistnämnda halvkopierats till relativt färska Köpstråk Sundbyberg. Men Bromma då? Jo, idag har Bromma blocks premiär. Just det! Bromma blocks!

Enligt Bromma blocks hemsida http://www.brommablocks.se bygger inte namnet bara på engelskans ord för kvarter, utan också på att kvarteret består av stora blockliknande hus.

Kategorier
Spaning Sport

Pingpong!

Det är något lustigt över att den tyske pingisstjärnan Dimitrij Ovtcharov åkt dit för dopning medelst den anabola steroiden clenbuterol.[1] Jag inbillar mig att muskelmassa inte är den avgörande komponenten i en god pingisspelare. Rätta mig om jag har fel!

Nedan spelar muskelmannen mot landsmannen, med det ständigt passande namnet, Timo Boll.

[1] Västerbottens-kuriren http://www.vk.se/Article.jsp?article=379375

Kategorier
Kultur Spaning

SD:s segerlåt

Sverigedemokraterna firade segern med käcka tillrop till partiledarens ära: Jimmie Åkesson, tjala la la la la. Och sjukt otippat med denna dänga från vårens upplaga av europeiska kulturutbytesfestivalen Eurovision song contest, signerat Moldavien:

Kategorier
Samhälle

Valanalys

Svenska folket har lagt sina röster: Alliansen gick framåt och fick nästan 50% av rösterna, Sverigedemokraterna lyckades få närmare 6% av de svenska väljarna att stoppa ner SD-valsedlar i kuverten och Miljöpartiet ökade med närmare 40% (2 procentenheter), medan Socialdemokraterna återigen backade kraftigt och är nu bara med nöd och näppe Sveriges största parti.

Det finns två relativt stora vinnare i valet: Fredrik Reinfeldt och Jimmie Åkesson.

Man måste imponeras av hur Reinfeldt, Anders Borg och de andra “nya” moderaterna gått framåt under 00-talet. Den gamle moderaten och partiledaren Bo Lundgren kunde inte glorifiera skattesänkandet, utan framstod mer som en girigbuk som skulle få behålla ytterligare några tiotusentals kronor årligen genom sina skattesänkningar. Och översittarattityden av gammalt moderat snitt satt där den skulle: svenskarnas dom 2002 var brutalt hård och landade på -7,7 procentenheter till 15,2%.[1] Reinfeldts gäng har lyckats ändra retoriken kring skattesänkningarna: de är nu en del av arbetslinjen och ett led i att minska utanförskapet. Skattesänkningarna har, simsalabim, blivit sociala välfärdsåtgärder. Man har blivit det nya arbetarpartiet och i denna valrörelse också det enda arbetarpartiet – genom att sänka skatter! Nåväl, regeringen har också tagit hand om ordförandeskapet i EU på ett bra sätt och fört en trygg skolbokstrogen finanspolitik genom finanskrisen. Och med Sven-Otto Littorins avgång är nog alla som bär drag av det gamla borta.

Svenskarna har gett Reinfeldt tummen upp: I valet 2006 ökade Moderaterna kraftfullt till 26,3 % och vann regeringsmakten och häromdagen fortsatte framgångssagan när man fick 30% av rösterna och Reinfeldt blir den första borgerliga statsminister som väljs om.[2][3]

Men Mona Sahlin har också varit tämligen framstående under valrörelsen. Och detta trots att hon haft alla emot sig. Det är inte bara Reinfeldts hundvalpsögon och pondus som varit avgörande, nog har även den gällande könsmaktsordningen påverkat valresultatet: både direkt bland väljarna, men också i mediernas bevakning.

Svenskarna har också gett tummen upp åt Jimmie Åkesson. Diskussionerna går heta vilken inverkan det haft att varken de etablerade partierna eller media velat bemöta Sverigedemokraternas politik som alla andras, utan tagit avstånd, hållit för näsan, blundat och hoppats på det bästa. Det hade möjligen kunnat gå än värre, men 20 mandat till ett parti som specifikt vill stoppa den utomeuropeiska invandringen är illa nog (här är resonemangen tämligen luddiga: ofta dras exempel som att “de” inte kan språket och kan därmed inte delta i samhället, t ex rösta – men nog är det lika svårt för inflyttade finnar och polacker att lära sig svenska, som för somalier och irakier). Dessutom har Sverigedemokraterna fått mandat i alltfler kommuner runtom i Sverige, i allt större utsträckning även utanför Skåne och i Grästorps kommun tog sig en medlem i Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front, in i kommunfullmäktige.[4][5]

Så har Sverige blivit mer främlingsfientligt? Det tror jag inte. Istället är det en tydligt uttalad främlingsfientlig och rasistisk politik som flyttat ut från de svettiga källarlokalerna och som nu förmedlas på konventionellt sätt istället för några enstaka testosteronstinna demonstrationer eller klotter. Sådana grupper som driver dessa enkla lösningar på samhällsproblemen finns förmodligen i alla moderna samhällen och så även i Sverige. De kan i värsta fall utgöra en procent av valmanskåren.

Vilka är då de resterande väljarna bland de 330157 (enligt valnattsresultatet)  som röstat på Sverigedemokraterna? Det kommer säkert svar på dessa frågor, men här kommer ett antal hypoteser: För det första har Sverigedemokraternas insteg uti offentlighetens ljus tillsammans med etablissemangets bemötande av dem mobiliserat en del lågutbildade som knappast är ideologiskt lika övertygade som de ovannämnda, men som ändå tror på de enkla lösningar som presenterats. I vanliga fall hade de inte röstat alls och muttrat i fikarummet på jobbet, men nu fanns äntligen ett annat alternativ. För det andra påminner SD om en slags subkultur där nog många som annars känner sig utstötta av etablissemanget får bli en av oss, och passande nog finns där också flera tydliga “dom”: utomeuropeiska invandare, de etablerade partierna, de onda medierna som är emot oss, och så vidare. Denna vi-mot-dom-kultur känns igen från t ex supporterkulturer, och stämningen på SD:s valvaka häromdagen var inte helt olik den när supportrar uppvaktar sitt lag efter en stor framgång. Den här typen av kulturer är utpräglat manliga. För det tredje får man förmoda att det bakom SD:s 5,7% finns en del allmänna proteströster mot etablissemanget. De partier som satt i riksdagen under förra mandatperioden kanske är för lika och förmår ej att erbjuda tydliga alternativ, särskilt inte nu när man kompromissat sönder sig i två block.

Oavsett vad är Sverigedemokraterna nu Sveriges sjätte största parti.

Dags för en sammanfattning. Orsaker till valresultatet:

  • De skickliga nya moderaterna
  • Fredrik Reinfeldts faderliga pondus och hundvalpsögon
  • Könsmaktordningen
  • De etablerade partiernas svårighet med erbjuda alternativ till alla, särskilt unga män
  • De etablerade partiernas icke-bemötande av SD

[1] Valmyndigheten http://www.val.se/val/val_02/slutresultat/00R/00.html
[2] Valmyndigheten http://www.val.se/val/val2006/slutlig/R/rike/roster.html
[3] Valmyndigheten http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/rike/index.html
[4] DN.se http://www.dn.se/nyheter/valet2010/111-miljoner-till-sds-kassa-1.1173695
[5] DN.se http://www.dn.se/nyheter/valet2010/nazister-in-i-grastorps-kommun-1.1173757

Kategorier
Sport

Noll poäng

Elitserien har börjat på ett utmärkt sätt: Skellefteå har inga poäng överhuvudtaget!

Vid sidan av denna drömstart, började idag också division 1A: Björklöven vann hemma mot Boden med 4-1.

Det spelades inte bara hockey idag, utan även fotboll: Stryktipset var svårt och en ensam vinnare med 13 rätt kammade hem garantisumman på 10 miljoner. Själv hade jag blygsamma sju rätt. Lustigt nog missade jag samtliga fem tvåor på den rätta raden, samtidigt som jag hade sex tvåor på min rad.

Kategorier
Spaning

Stolpe ut!

Förra helgen stärkte Sverigedemokraterna partiets martyrroll när medlemmen David von Arnold Antoni attackerades och fick ett hakkors inskuret i pannan. Hela politikersverige fick uppmärksamma SD och fördöma politiskt våld. Nu visar det sig att rättsläkaren som undersökt von Arnold Antoni är relativt säker på att skadorna är självförvållade.

Friskt vågat! Verkligen en slags hundraprocentig satsning. Valkampanj på bästa hollywoodvis. Men att denna ambitiösa plan gick i stöpet, borde kosta Jimmie Åkessons pack någon procentenhet!

Läs mer: http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1242135/Lakare-von-Arnold-skar-sig-sjalv.html

Kategorier
Samhälle

Vi ska alla en gång dö…

…och en gång var vi alla unga. Kidsen blev hyfsat roade av dessa idag (men det är klart, det är roligare om man levde och frodades i början av 90-talet):

Kategorier
Samhälle

Bra bild!

I dagarna två har TV4 skämt ut sig med pinsamma politiska debatter med Peter Jihde som hovnarr.

Nu är det partiledarnas slutdebatt i SVT och de är otroligt snyggt sminkade och allt andas så mycket mer kvalitet. Göran Hägglunds hy ser ut som silke! Jan Björklund är lika skinande på Folkpartiets affisch. Anna Hedenmo och Mats Knutson drar i trådarna och gör det med stadig hand. Lägg ner TV4, som jag brukar skriva på min Filmblogg.