Kategorier
Spaning

Brott och kontinuitet

Vid historiska studier kan man intressera sig för såväl brott som kontinuitet. Varför förändras allt här och vad fick det för konsekvenser för folk och fä? Men också det som inte förändras över tid kan vara intressant. Som den eviga ojämlikheten. Hur kan den bestå?

I vardagslunken är det väldigt mycket kontinuitet. Inte så att jag föraktar rutiner som stödstrumpa, men när det inte finns några brytpunkter att tala om blir milstolparna svårtuggade.

Kategorier
Data/IT Spaning

Dyra klick

Det finns inga gratisluncher. Inte ens på internet, typ. Inte längre i alla fall. I begynnelsen fanns det mycket som var gratis; i stabila infrastrukturer som Napster och DirectConnect delades prima kultur.  Nu finns betalväggar och abonnemang, med all rätt. Men det irriterande och vad som föranleder denna korta spaning är de sidor med “gratis” innehåll som portioneras ut i ytterst små portioner på flera sidor. Somliga tidningshus håller på med motsvarande, man ska tvingas klicka för att ladda ny reklam. Men värst är de där små lockbeteslänkarna som den jag drabbades av idag: Se de anmärkningsvärda bilderna från Hollywood och hur greenscreen används. 20 bilder, en bild per sida, det är så mycket reklam kring bilderna att man måste leta efter den bild man vill se och all reklam bygger på att efterlikna en knapp till nästa bild. Man blir så hårt ansatt att det knappast känns gratis.

Kategorier
Personligt Spaning

Zombie

En zombie är en människa vars sinne behärskas av en annan eller vars viljeförmåga helt försvunnit, alternativt en död människa vars kropp återfått livet enbart i så måtto att den kan röra sig och eventuellt utföra en mästares order.  Källa: Wikipedia.

Wikipedia tillägger att det finns mycket få vetenskapliga belägg för verkliga zombier.

Det finns en traditionell koppling  till voodoo, men jag undrar om det inte egentligen bara handlar om observationer av sådana som mig, som urartat i folktro. Jag rör mig och utför order men däremellan är det tomt. Det oförklarliga måste få en förklaring.

Nästa gång undersöker vi det vegetativa tillståndet.