Inom Nacka kommun har vi varit utan internet och e-post sedan i fredags och nu verkar systemen vara på väg att vakna till liv igen. Det är givetvis inte bra att dagens kommunikationsinfrastruktur visar sig vara så skör, men det har varit några uppfriskande dagar. Man träffar folk i cafeterian som man annars aldrig ser, skriver uppgifter för hand, känner sig brusfri utan mail och nyheter, samt njuter av en fullständigt analog tillvaro, som känns mer närvarande. Gröna vågen lockade svenskarna tillbaka till naturen, när kommer den första riktiga analoga vågen?
Månad: november 2011
Självaste Martin Timell sa något ganska bra i ett avsnitt av Sveriges historia i höstas om krigets natur, att även om vi satt upp regler för krig som gäller när kriget börjar, så glöms de sedan ganska snabbt bort när läget är skarpt. Därför torde väl ingen vara förvånad när DN idag rapporterar om att rebellerna gjorde sig skyldiga till svåra krigsbrott under inbördeskriget. Vi har ju läst motsvarande om USA i Irak x 2, USA i Vietnam och Korea, olika sidor på Balkan på 1990-talet, finnarna i sitt återerövringsanfall mot Sovjet under andra världskriget och så vidare. Näranog alla krig torde ha dessa övergrepp, som förmodligen ingår i paketet, i krigets natur.
Övergångsrådet får kritik för att införandet av mänskliga rättigheter nu går för långsamt. Det är ett svårt läge, precis som i alla andra fall när ett inbördeskrig avgjorts. Det finns de som förlorat och nu ska försöka inordna sig trots djupa sår i själen: se återigen Balkan på 1990-talet eller finska inbördeskriget 1918.
Det är givetvis rimligt att kritiken framförs, men någonstans vore det smakfullt att poängtera att motsvarande följder nästan alltid uppstått i liknande situationer.
Ekologiska hjulspår
Det är inte utan att man blir en gråtande indian och ensam hungrig isbjörn på ett flak ute på öppet hav, när man ser alla ensamåkande bilister i stockholmstrafiken. I en tid av klimatförändringar och energibesparingsbehov så väljer många, en överväldigande majoritet faktiskt av bilarna man ser i rusningen, att frakta runt på ett två tons stålpaket för den egna bekvämlighetens skull. När tårarna torkat, skruvar jag i min ensamhet upp radion och kör vidare – äntligen har kön börjat röra på sig.
Jul i rättan tid
Det sägs att det är första advent på söndag: det känns helt okej, det är ju nästan december nu. Av någon anledning känns det som att kommersen kring jul inte tjuvstartat på ett påträngande sätt i år. Sedan är frågan om det verkligen är så, eller om det bara slumpat sig så att mediekonsumtionsbalansen innehållit ovanligt lite av den tidiga julutlösningen.
Nå, idag hade den lokala ICA-butiken piffat till sig inför julemånaden och så hade man också givit julmusten en central position. Jag köpte mig en flaska, som avnjöts till middagen och det kändes riktigt mysigt – det uppstod nog en gnutta julestämning där en stund.
Det är som vanligt – som när Televerket blev Telia AB och introducerades som en folkaktie och kostade sedan spararna enorma summor, medan de som visste vad de gjorde på finansmarknaden nog gjorde sig en hacka på affären – eller som nu när allas våra pensionspengar ska växa till sig på den lukrativa marknaden, så innebär det i första hand att pensionsförsäkringshandlarna och deras aktieägare är de som mest vinner på det hela, medan kundernas avkastning hålles på en lagom, varför inte folklig, nivå – eller som när det går dåligt för en bank och man låter kunderna betala för kalaset och när det går bra är det bara ägarna får slicka ur skålen.
Anders Borg, moderat finansminister, är väl den enda som med visst tonfall nämnt någon typ av reglering av finansmarknaden som alternativ – må vara att det är en flirt som ska förstärka ovanstående bild: men att gamla sossar och vänsterpartister plötsligt blivit sådana frihandels- och marknadskramare trodde man kanske inte.
Första snön
Första snön har inte kommit till Fjollträsk, och ingen prognos antyder heller på att den skulle vara på väg. Men i Västerbotten har det kommit snö och bilderna som VK bjuder på från bl a Vilhelmina lockar fram minnet av det friska och den dämpande effekten som nysnö har på buller och brus.
DN:s Viktor Barth-Kron diskuterar en utförsäljning av Moderaterna till riskkapitalister, som då kan göra en hacka genom att t ex se till att Stockholms kommunordförande Sten Nordin kommer i säng 18:30 och därigenom minskar representationskostnaderna.
Arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton kan vi snabbt lägga till, som häromsistens valde en 33 000-kronors-biljett till USA för att kunna sova bättre på planet. Riskkapitalbolaget kan få in 30 000 till sina ägare genom att Hamilton uppmuntras till att boka i god tid och i ekonomiklass, om hon nu överhuvudtaget måste åka till USA i tjänsten. Att riskkapitalister undgår ansvar och slickar i sig grädden av skattebetalarnas välfärdsmos i skolan och omsorg, det är ju uppenbart självaste kärnan i denna framåtskridande ideologi.
Det har förmodligen varit tufft att vara oppositionspolitiker på sistone, oavsett om du heter Håkan eller inte. De trygga patriarkerna Reinfeldt och Borg har lotsat landet genom en finanskris och till minskat skattetryck med ett intryck av att ingenting annat har hänt, än att alla fått mer i plånboken. Men frågan är varför ingen vänsterpolitikerriktigt tar vara på det uppståndna läget och tar en ideologisk diskussion? Eller som Jonas Gardell twittrade igår: “Hela Sverige rasar mot vanvård av äldre och vd:ar som skor sig och sossarna gör vadå förutom att bråka internt? Leker tysta leken?”
Brittisk taktik
I Storbritannien går man ut på lokal på veckodagar och är bakis på jobbet dagen därpå, för det vore väl synd att slösa lediga dagar till att vara bakis. Mitt bland allt friterat så har de några intressanta poänger.
Jag hjärta bob hund
Nytt från bob hund! Skön låt, skön video, skönt band.
Helgen, vecka 45
Rita, leka, spela, äta, kolla eller höra på. Tvätta, vika, slösa, bolla, rensa eller bara gå.
I helgen har det gjorts allt möjligt utom vad som var tanken. Och som måste göras.