Kategorier
Personligt

Semester!

Snart är det semesterdags! Semester. När ordet väl hamnat på tungan insåg jag att jag höll på att tralla på den sång som jag skrev någon gång tidigt i högstadiet, som heter ju Semester, och där jag genialiskt rimmade Grekland på Finland.

“I år hade vi råd att åka på semester,
för vi hade levt ett år på rester,
vi hade tänkt oss Grekland,
men det blev bara Finland.

Se – meees – teeer,
Det är det bästa vi veeet,
Det gör inget om den är kort
Bara man kommer bort”

Kategorier
Personligt

Leverlåda

I min gemytliga förort finns en del finnar, därav är också utbudet av finska livsmedel relativt god. Mitt eftermiddagsslitna öga lyckades söka upp en förpackning leverlåda i den lokala livsmedelsbutiken. Det smakar ungefär som leverbiff, men det är lite utspätt med ris och diverse, varpå röran grillats på i ugnen. Med rårörda lingon och kanske någon potatis och smält smör är denna finska klassiker en riktig höjdare. Latmasken i mig valde dock att prova pulvermos, vilket verkligen inte passade. Leverlådan med lingon slank dock ner fint. Dock föråt jag mig något och faller i koma närsomhelst.

Kategorier
Spaning

Grönt sex

I dagens DN Söndag kunde man läsa ett reportage om paret som idkar grönt sex. Det innebär nej tack till kondomer och p-piller. Preventionen sker istället med hjälp av maximal koll på menstruationscykeln och samlag företas endast vid sk säkra perioder. De är noga att poängtera att det går att ha sex på fler sätt än de som riskerar leda till reproduktion.

Kondomer och piller må vara ett miljöhot. Men det är svårt att motivera en negativ stämpling av kondomen, eftersom den är essentiell för att få stopp på HIV-spridningen i framför allt utvecklingsländerna. Man kan förvisso anta en strikt rationell-ekonomisk hållning och hävda att människor som dör är positivt för klimatet, för så är det ju.

Om nu klimatpolitiken ska flytta in mellan lakanen måste så få befruktningar som möjligt vara det självklara målet. Det måste ju gå miljoner kondomer och p-piller på ett barn vad gäller aggregerade miljöeffekter. Istället för att svartmåla kondomen (visst fanns det en helt svartmålad? Black Jack?) bör den kanske subventioneras helt och hållet. En vänligare variant av kinesisk enbarnspolitik, helt enkelt. Då kan vi tala om grönt sex!

Kategorier
Samhälle Spaning

Åsiktsofrihet

Imorgon är det Studentdagen i Iran, då man minns några studenter som mördades på 1950-talet. Myndigheterna är därför oroliga för nya folkliga reaktioner med anledning av detta och sommarens presidentval. Vad den officiella strategin mot eventuella demonstrationer blir vi säkert varse om. Tanken är kanske att det ska vara hårda nypor, för man har förbjudit utländska journalister att rapportera från Iran under denna dag. Vidare ska man stänga av mobiltelefonnätet och internet. Det är fascinerande!

Läs mer: http://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-stanger-av-internet-pa-mandag-1.1008446