Kategorier
Samhälle

Jante mot utländsk observatör

Visst lever Jante. Vi ska väl trots allt inte tro att vi är något. I modern tappning är det snarare att vi inte ska yppa att vi tror att vi är något. För vi tror att vi är något, vi tror att vi är bäst i världen – men så får man inte säga!

Därför finns det inget som känns bättre än när en utomstående säger att vi är bäst, det är så hunden Sverige blir kliad bakom örat och kapitulerar i fullständig njutning. Det ska vara britter som älskar vår poesi, tyskar som uppskattar vår kombination av öppenhet och ordning, newyorkbor som tycker det är underbart fräscht i tunnelbanan och norrmän som är imponerade av Charlotte Kalla. När det är semifinal i ishockey VM mellan Ryssland och Kanada frågar den svenske reportern ointresserat hur perioden kändes innan den viktigaste frågan kommer: Om ni vinner, hur oroliga är ni för att behöva möta Sverige? Den medietränade kanadensaren dödar reportern med blicken och säger: Sweden is a good team, I’m sure it’ll be a good game. Reportern får gåshud och vänder sig med rosiga kinder, uppenbart upphetsad och lämnar tillbaka till Claes Åkeson, förlåt, Runheim. Nej, det är nog Åkeson igen.

2 svar på ”Jante mot utländsk observatör”

Precis som andra länder lider också Sverige ibland av storhetsvansinne. Plus Jante. Kanske ska alla länder träna sig på att lägga sig någonstans mitt emellan.

Det är en lustig kombination, men det kanske är ganska lika i alla mindre länder. Holländare tror definitivt att de är bäst på allt, de är nästan värst. Britterna har lite självdistans åtminstone. USA är USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *