Kategorier
Samhälle Spaning

Civilisera eller beskydda

Bilder på det isolerade Mashco-pirofolket i Amazonas har spridits i den moderna världens medier. Intresseorganisationer och Perus regering arbetar nu för att de ska lämnas i fred. Det kan man sympatisera med, det känns nästan lite smutsigt med de teleobjektivbilder som nu exotiserar stammen och förmodligen riskerar att locka dit fler nyfikna. Mashco-pirofolket har hittills försvarat sig framgångsrikt och faktiskt dödat en del inkräktare.

När européerna från 1500-talet och framåt erövrade olika delar av världen fanns inga idéer om att lämna befintliga kulturer i fred, även om den imperialism som nådde sin topp i slutet av 1800-talet ibland motiverades med att det var den vite mannens börda att civilisera de ociviliserade. I praktiken härskade man med våld och utnyttjade ursprungsfolkens resurser för att maximera europeisk nytta.

Nu skulle man kunna tänka sig att den isolerade stammen skulle kunna vinna något på att få ta del av världens framsteg, t ex inom medicin och läkekonst, och att det så till vida skulle kunna vara rätt att söka kontakt med dem för att gynna deras sak på deras villkor. Eller vill vi hellre behålla dem som ett Truman Show med tidsmaskinskvaliteter för att se hur livet faktiskt ter sig utan modern teknologi?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *