Kategorier
Samhälle Spaning

Bankrån

Bankerna bekostar sina lokaler, utveckling och investeringar med det sk räntegapet, skillnaden mellan in- och utlåningsränta. Därför är det begripligt att räntan är något högre när du lånar än när du sparar.

 Just nu gäller följande hos den gamla folkbanken Swedbank att räntan som erbjuds på bolån är drygt 3% och på vanligt blancolån drygt 5%. De vanliga sparräntorna ligger runt 1% och inte förrän vid en bindningstid på 5 år erbjuds över 4% i ränta.

Det kanske inte ser mycket ut för världen, men nu har Swedbank presenterat 2010 års resultat som landade i fina 7,44 miljarder kronor i vinst till ägarna.

Nej, bankväsendet skulle lika gärna kunna stå utanför den fria marknaden. I mitt tycke handlar det mer om en vital del i  infrastrukturen, en förutsättning för att samhällen ska fungera och åstadkomma tillväxt, en service för övriga samhällsfunktioner. Att många banker sedan tar kundernas pengar och riskerar dem på olika sätt för att ackumulera ytterligare vinst gör ju inte saken bättre. Om de vinner får ägarna mer pengar och om de förlorar får kunderna betala. Och går spelet riktigt dåligt bidrar man till en finanskris och miljontals människors arbetslöshet.

Anders Borg har effektivt lugnat ner folket med lite mummel om att kanske reglera finansmarknaden här eller där något litet, allt medan rånet pågår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *