En tragedi

Veckans Dox-dokumentär på SVT var Dear Zachary, en verkligt anmärkningsvärd historia. Om man vill se dokumentären kan det vara bra att undvika nedanstående stycke där hela berättelsen rullas ut.

En kille, Andrew, gör slut med sin tjej, Shirley och hon tar flyget hem till andra sidan av USA. Hon ringer till honom hundratals gånger i desperation och lämnar meddelanden, innan hon sätter sig i bilen kör genom hela kontinenten med en pistol i bagaget. Väl framme avrättar hon Andrew med fem skott, innan hon sätter sig i bilen och kör tillbaka igen. Hon blir snabbt misstänkt , flyr till Kanada, men åker snart in. Förhandlingar om överlämning till USA inleds, men hon får å andra sidan bli fri mot borgen eftersom hon inte anses utgöra fara för allmänheten. Snart kan dock rättsväsendet i kanadensiska New Foundland fastställa att det är troligt att hon kan fällas för mordet utifrån föreliggande bevis, men eftersom omständigheterna tillåter det får hon återigen bli fri mot borgen. Samtidigt visar det sig att hon är gravid och väntar en son, vars far hon alltså mördat. Sonen döps till Zachary och filmen är ett brev till honom. Andrews föräldrar David och Kate vill få vårdnaden över Zachary, men myndigheterna har inget att invända mot Shirleys kompetens som mor (hon har barn sedan tidigare), även om det visar sig att hon har en rad besöksförbud pga liknande förvecklingar med tidigare män. I det här läget väljer David och Kate att sträcka ut en försiktig hand till Shirley och har under en tid i princip delad vårdnad om Zachary och firar bland annat Zacharys ettårsdag på McDonalds tillsammans med sin sons mördare! De funderar på att kidnappa barnet och leva under ytan resten av livet, men det skulle bli för jobbigt. Istället hoppas de nog att myndigheternas nedsmutsade och slitna kugghjul snart ska börja arbeta igen och rätt bli rätt. Tyvärr sker inte detta tillräckligt snabbt, för plötsligt en dag får de höra att Shirley och Zachary försvunnit. Det visar sig att hon stoppat dem båda fulla med sömnmedicin och hoppat ut i Atlanten. Och vips, så hade hon mördat Kate och Davids barnbarn också.

http://svtplay.se/v/2317229/dox/dear_zachary (t o m 15 februari)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.