Kategorier
Spaning

Bredband till minnet: Olssonversionen

Det sägs att man vid stora omskakande händelser kommer ihåg vad man gjorde och visst är det så; jag minns stämningen där jag drällde runt i lägenheten på Tomtebo den 11 september 2001. Jag minns vilken stol jag satt i, hur nyhetsuppläsaren såg ut, vilka som var med mig, vid halvniotiden den 12 september 2003, när det meddelades att Anna Lindh avlidit. Det blir en slags direktaccess till minnet – ganska fascinerande.

Men det var inte tungt det här inlägget skulle bli, utan ganska lättsamt, för skidåkaren Johan Olsson säger till SVT att han fått höra att det blivit ett sådant ögonblick för många när han vann VM-femmilen i vintras och att han är stolt över det. Ptja, frågan är om man ännu kan mäta det, det var ju trots allt bara i vintras. Jag själv kommer ihåg och kommer alltid att komma ihåg, men frågan är om Olssons enastående prestation ensam står för det omskakande i mitt fall. Missförstå mig rätt, för det var verkligen ett unikt idrottsögonblick, som kommer att bli ihågkommet; men samtidigt låg jag med ryggskott på en madrass hos svärföräldrarna i Västerbottens inland  dagen före det att jag egentligen skulle ha åkt med jobbet till Istanbul. Besöket hos svärföräldrarna handlade om att lämna hunden inför utlandsvistelsen, men lagom till ankomsten gav ryggen upp med dygn av krypande, påknäkissande, nattliga kramper och missad resa till Istanbul som följd.

Så Johan Olsson, klart du ska ha bragdguldet och du ska vara stolt över ditt inflytande över det svenska folkets minnesfunktion, men att jag har det bredaste bredbandet till minnesbanken beror inte bara på din enastående kroppsliga kapacitet, utan också på min dito uselhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *