Kategorier
Samhälle

Ideologiernas återuppståndelse

Det politiska klimatet i Sverige är spännande. Man kan bara tacka den aktiva borgerliga politiken, de nya småpartierna och finanskrisen för det.

 janbjfredrik

Foto: Pawel Flato

Borgerligheten kan ha vunnit makten tack vare människans grundläggande egennyttighet, där många med rötterna i arbetarrörelsen, men nu i själva verket politiskt ointresserade, valde Alliansen för att sänka sin egen inkomstskatt. Dessa hade förmodligen haft många goda år och fin löneutveckling i högkonjunkturen, köpt hus, stora TV-apparater och nya bilar. Det är säkert lätt att i det läget bli kräsen och önska någon tusenlapp extra till i hushållsbudgeten, vilket Alliansen erbjöd. De “arbetare” som röstade blått röstade knappast ideologiskt, utan praktiskt egennyttigt – vilket också ser ut att vara melodin nu och i framtiden. Det ska också sägas att många inom den rödgröna röran ville ha något nytt och fräscht istället Göran Persson.

Nu slog finanskrisen till. En hel del “arbetare” har lämnat fack och A-kassa på grund av den förda politiken. Många har fått gå från sina jobb och fler ligger i farozonen. Det känns som att nästa val kommer att bli mer ideologiskt än på mycket länge. Kommer svenskarna att fortsätta tro på Alliansens ideologiska ansats om mer pengar i plånboken efter skatt, men å andra sidan mindre bidrag för dem som hamnar utanför arbetsmarknaden för att det ska löna sig att arbeta? Eller kommer upplevelsen av den osäkrare kristiden göra att svenskarna vill ha staten som en bidragsgivande hjälpande hand och därmed röstar på den rödgröna röran? Eller kommer svenskarna skuldbelägga svensk invandrings- och integrationspolitik och måhända i större utsträckning rösta på Sverigedemokraterna, så att de kommer in i Riksdagen med möjlig vågmästarroll? Eller kommer den personliga integriteten på Internet (och möjligheten att ladda ner upphovsrättsskyddat material) fortsätta vara en nyckelfråga och ge Piratpartiet en vågmästarroll? Klimatdebatten har fått ge vika för den ekonomiska krisen under det senaste året – frågan är vilken effekt det får för Miljöpartiet, även om det gick bra för dem i EU-valet för ett par veckor sedan. Det är dock inte omöjligt att de tar än fler röster från Socialdemokraterna, som har allt svårare att engagera folk med sin otydliga politik. Det ser också ut att kunna bli allt tuffare för ytterligheten Vänsterpartiet i det alltmer liberala samhällsklimatet – skulle de rent av hamna under 4% på riksbasis, kan det blir svårt för de rödgröna.

mariawmonas

Foto: Riksdagen

Är det inte spännande, så säg! Så här många spännande utgångspunkter var det länge sedan vi såg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *