Kategorier
Data/IT

Åka tidsmaskin

Vill man åka lite tidsmaskin är det bara att knappa in sig på www.archive.org/web/web.php!

Där kan du skriva in adressen till den sida du brukade besöka när du och varmansinternet var unga. Jag provade Aftonbladet från 1996 (det kan ta en stund att ladda sidan). (http://web.archive.org/web/19961023235430/http://www.aftonbladet.se/)

Det är mycket som är intressant, låt oss studera sidan uppifrån och ner:

  • Microsoft Internet Explorer 3.0 annonseras på topbannern. Det var en riktig skitbrowser, på den tiden var det Netscape Navigator som gällde!
  • På logotypen vilar Jycken, Aftonbladets inofficiella maskot på den gamla goda tiden. Han var trevlig, jag hade t o m en t-shirt med honom på. Nästan så att man saknar honom.
  • Överst i högermenyn gör de reklam för sin nya annonsmarknad för privatpersoner. Det var en veritabel flopp och man gjorde klokt i att några år senare förvärva blocket.se!
  • Bland de första nyheterna hittar vi två artiklar på temat “Brott på nätet”. Nätet skandaliserades gärna som en anarkistisk plats, där den undre världen och diverse kriminella element agerade fritt. Det är ju delvis sant, men det roliga är att nästan inget hänt på tio år. Bland de ovana frodas fortfarande missföreställningar och myter kring nätet.
  • Längre ner finns en annons: “Gå till Torget”.  Torget var postens webbplats och var rätt hippt ett tag med en populär chat och några av de tidigare webbutikerna.
  • “Tävla och vinn ett internetabonnemang”. He he. Ett tag betalade vi en månadsavgift, därefter normal samtalstaxa för all den tid som vi var uppkopplade med våra28.8 kbps-modem. Jag var ett tag kund hos BIP – Bothnia Internet Provider, som skippade månadsavgiften mot att man hade ett reklamfönster framme hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *